DIREKTIVA O ZAŠTITI

Komisija: ‘Ukrajinske izbjeglice dobivaju pravo na boravak i rad u EU do tri godine‘

Oni koji legalno borave u Ukrajini, a mogu se vratiti u svoje zemlje, neće moći dobiti zaštitu u EU prema ovoj direktivi

Ilustracija 

 Ronald Gorsic/Cropix

Europska komisija je u srijedu predložila aktiviranje direktive o privremenoj zaštiti za ukrajinske izbjeglice koja omogućava izdavanje dozvala za boravak, pravo na rad, socijalnu i zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

“Europa stoji uz one kojima je potrebna zaštita. Svi koji bježe od Putinovih bombi dobrodošli su u Europu. Osigurat ćemo zaštitu onima koji traže sklonište i onima koji traže siguran put kući”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Svi državljani Ukrajine i osobe koje su se nastanile u Ukrajini, kao i članovi njihovih obitelji prognanih imat će pravo na zaštitu u cijeloj Europskoj uniji.

Osobe koje nemaju ukrajinsko državljanstvo, osobe bez državljanstva koje legalno borave u Ukrajini, a ne mogu se vratiti u države podrijetla, kao što su tražitelji azila i oni koji su dobili međunarodnu zaštitu te članovi njihovih obitelji također će moći dobiti zaštitu u Europskoj uniji.

Oni koji legalno borave u Ukrajini, a mogu se vratiti u svoje zemlje, neće moći dobiti zaštitu u EU prema ovoj direktivi.

S kućnim ljubimcima i bez carina

O ovom prijedlogu u četvrtak će raspravljati ministri unutarnjih poslova država članica i čim bude odobren ukrajinski izbjeglice moći će ostati u EU godinu dana, što se može produljiti do tri godine, osim ako se situacija u Ukrajini dovoljno popravi da je siguran povratak moguć.

“Svi koji bježe od rata imat će osiguran status, pristup školama, medicinskoj skrbi, moći će raditi”, izjavio je potpredsjednik EK Margaritis Schinas, dodajući da će Komisija raditi na tome da olakša prelazak granica izbjeglicama i njihovim kućnim ljubimcima.

Svi izbjeglice iz Ukrajine moći će ponijeti svoje osobne stvari bez ikakvih carina.

Direktiva o privremenoj zaštiti donesena je 2001. godine i nikad dosad nije aktivirana. Direktiva je donesena kako bi se pružila trenutačna zaštita osobama kojima je potrebna i kako bi se izbjegao kompliciran sustava odobravanja azila.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, preko 650 tisuća ljudi je izbjeglo u susjedne zemlje, članice EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 13:02