AFERA S NABAVKOM CJEPIVA

Komisija zataškava najveći Ursulin skandal: Kažu da su njezini SMS-ovi koje je slala direktoru Pfizera - nebitni!

Nismo mogli pronaći poruke jer takvi kratkotrajni i prolazni dokumenti nisu u posjedu institucije, poručuju iz Europske komisije

Ursula von der Leyen 

 Ludovic MARIN/AFP

"Europska komisija ne može i ne mora pronaći tekstualne poruke koje je njezina predsjednica Ursula von der Leyen na vrhuncu covid pandemije razmijenila sa šefom farmaceutske tvrtke Pfizer", kažu iz same Europske komisije.

- Ne vodimo takvu evidenciju o SMS porukama - poručili su u srijedu Europskom ombudsmanu, neovisnom tijelu koje poziva institucije i agencije Europske unije na odgovornost i promiče dobro upravljanje, koje je i provelo početnu istragu nakon pritužbi na transparentnost, što je i potaknulo spor između Ursule von der Leyen i unutarnjeg nadzora EU.

Podsjetimo, u siječnju je europska pučka pravobraniteljica Emily O‘Reilly optužila izvršnu vlast EU za loše upravljanje krizom. Tad je upozorila kako se tekstualne poruke o politikama i odlukama EU trebaju tretirati kao dokumenti koji podliježu pravilima transparentnosti EU, prenosi The Guardian.

Afera poznata kao Delegate izbila je nakon što je New York Times u travnju 2021. izvijestio kako je Ursula von der Leyen razmijenila tekstualne poruke s izvršnim direktorom Pfizera, Albertom Bourlom, a upravo je taj njihov odnos otvorio put unosnim poslovima s cjepivom protiv koronavirusa. Povjerenstvo je kasnije odbilo zahtjev za slobodnim objavljivanjem informacija i spornih poruka, što je potaknulo žalbu ombudsmanu.

Prvotno izvješće ombudsmana otkrilo je kako povjerenstvo nije niti pokušalo pronaći tekstualne poruke. Kritizirajući upitan način obrade zahtjeva za informacijama, O‘Reilly je naredila dužnosnike da potraže te tekstove. Komisija je tad odgovorila kako nije mogla pronaći poruke jer se, objašnjavali su, takvi "kratkotrajni i prolazni dokumenti ne čuvaju" te "nisu u posjedu institucije".

- Povjerenstvo može potvrditi da potraga za relevantnim tekstualnim porukama koje odgovaraju zahtjevu za pristup dokumentima, koju je obavio predsjedničin kabinet, nije dala nikakve rezultate. Ne vidimo potrebu za čuvanjem tekstualnih poruka jer one ne sadrže važne informacije. Zbog svoje kratkotrajne i prolazne prirode, tekstualne i trenutne poruke općenito ne sadrže važne informacije koje se odnose na politike, aktivnosti i odluke povjerenstva - priopćila je Vĕra Jourová, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost.

Ombudsman odgovor Komisije smatra problematičnim u nekoliko točaka, no daljnje komentare o slučaju obećali su dati tek za nekoliko tjedana.

Kathleen Van Brempt, belgijska europarlamentarka koja predsjedava posebnim odborom Europskog parlamenta za covid-19, za odgovor Komisije također kaže kako je neprihvatljiv.

- Potpuni nedostatak transparentnosti koristi industriji, a ne europskim građanima - izjavila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:09