PREDSJEDNIČKI IZBORI

Komorowski je novi predsjednik Poljske, Kaczynski priznao poraz

Jaroslaw Kaczynski je pred pristašama izjavio kako ‘mora započeti, kako manire nalažu, čestitkom pobjedniku’
 Reuters

VARŠAVA - Izlazne ankete jučeranas održanih poljskih predsjedničkih izbora pokazale su da je pobjednik i nasljednik tragično preminulog predsjednika Lecha Kaczynskog, Bronislaw Komorowski, iz liberalne vladajuće stranke Građanska platforma naklonjene EU.

Velika boca šampanjca

Izlazne ankete dale su Komorowskom, koji je obnašao privremenu dužnost predsjednika, blagu prednost pred drugim kandidatom, bratom blizancem bivšeg predsjednika Jaroslawom Kaczynskim. Komorowski, prema anketama, ima 53,1 odnosno 51,1 posto glasova, a Kaczynski 46,9 odnosno 48,9 posto.

Jaroslaw Kaczynski, ultradesičar i vođa stranke Pravo i pravednost, praktički je priznao poraz čestitajući svom suparniku.

- Danas otvaramo malu bocu šampanjca, a sutra veliku, izjavio je, pak, jučer Komorowski koji nije htio žuriti s objavom pobjede. “Obojica kandidata bili su borci protiv komunizma i odrasli su u konzervativnim i katoličkim obiteljima. No, razlike među njima su velike kad je riječ o ključnim pitanjima, pa se očekuje da će ishod izbora uvelike utjecati na pitanje o tome hoće li se zemlja upustiti u nove reforme tržišta ili zadržati značajna socijalna prava”, izvijestio je jučer AP.

Suradnja s vladom

Naime, iako poljski predsjednik ima ponajprije ceremonijalne ovlasti, može uložiti veto na zakone i pomaže u kreiranju politike.

Komorowski je biračima obećao da će aktivno surađivati s vladom premijera Donalda Tuska kako bi se u roku pet godina uveo euro te 2012. okončao angažman poljskih snaga u Afganistanu. Obećao je i da će poduprijeti tržišne reforme i držati Katoličku crkvu u Poljskoj odvojenom od države.

Kaczynski, poznati euroskeptik, u kampanji je ublažio svoj ratoborni stil, no zadržao konzervativni stav kad je riječ o obiteljskom životu te isticao svoj katolicizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:54