POBOLJŠANE USLUGE

Kompanija Google ulaže milijardu eura u dva podatkovna centra u Njemačkoj

Podatkovni centar u Hanauu bit će svega 20 kilometara udaljen od najvećeg svjetskog internetskog središta DE-CIX-a
 Richard Levine/Alamy/Alamy/Profimedia

Tehnološki div Google u utorak je objavio da planira uložiti milijardu eura u izgradnju dva nova podatkovna centra u Njemačkoj kako bi učvrstio poziciju na tržištu i izbjegao regulatorne i pravne probleme.

Podatkovni centar u Hanauu bit će svega 20 kilometara udaljen od najvećeg svjetskog internetskog središta DE-CIX-a, rekao je Philipp Justus, čelnik Googlea za središnju Europu.

Četverokatnica iskoristive površine oko 10 tisuća četvornih metara u potpunosti će postati operativna iduće godine, dodao je.

Paralelno s time, Google će uspostaviti novu "regiju u oblaku" u Berlin-Brandenburgu, premda nije precizirao gdje će se novi podatkovni centar točno nalaziti.

Glavna svrha Googleovih "regija u oblaku" jest približiti klijentima usluge tvrtke, a znatno će se poboljošati i brzina prijenosa podataka u usporedbi s onom preko Atlantika.

Korištenje podatkovnih centara u Sjedinjenim Državama također može prouzročiti pravne i regulatorne probleme kada je riječ o uslugama za europske korisnike.

Američki internetski div u sklopu te investicije planira također povećati količinu električne energije dobivene iz obnovljivih izvora za potrebe opskrbe novih podatkovnih centara, koji troše puno struje.

Njegov lokalni energetski partner Engie Deutschland u narednim će godinama njemačku elektroenergetsku mrežu opskrbiti s više od 140 megavata (MW) električne energije dobivene iz energije Sunca i vjetra, priopćio je Google.

Plan će zahtijevati izgradnju nove fotonaponske elektrane kapaciteta 39 megavata i 22 vjetroelektrane, kako bi "od 2022. godine, u svakom trenutku, oko 80 posto energije isporučene Googleovoj infrastrukturi potjecalo iz izvora bez emisija ugljičnog dioksida".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 19:20