BORBA PROTIV COVIDA-19

KOMPLETNA INDIJA IDE U KARANTENU ZBOG KORONAVIRUSA 'Ili ćete 21 dan biti doma, ili se svi vraćamo 21 godinu unazad'

Indijski premijer Narendra Modi (treći slijeva)
 AFP

Indijski premijer Narendra Modi naredio je u utorak potpunu karantenu za 1,3 milijarde ljudi koji žive u toj zemji. Svima će biti zabranjeno napuštanje domova, objavile su vlasti samo dan nakon što su prizemljeni svi domaći letovi u Indiji.

- Uvodimo potpunu zabranu napuštanja domova. Svako područje, svako naselje, svako selo bit će pod karantenom. Ako ne možete podnijeti to na 21 dan, vratit ćete ovu zemlju 21 godinu unazad - poručio je premijer Modi.

Dodao je kako je jedina opcija u borbi protiv koronavirusa socijalna distanca.

- Nemamo drugog načina bijega od virusa, poručio je, kako javlja New York Times.

Zasad nije jasno kako će milijuni Indijaca kupovati namirnice, no vlasti su poručile da rade na rješenju tog problema. U Indiji je dosad zabilježeno petstotinjak slučajeva zaraze, ali i deset umrlih.

Istovremeno, radikalne poteze povlače i Sjedinjene Američke Države gdje se očekuju najveći problemi zbog koronavirusa. Predsjednik Donald Trump potpisao je akt kojim se tvrtkama naređuje "ratna proizvodnja" setova za koronavirus te zaštitne opreme, maski i rukavica. Takav akt potpisan je nedavno, no tek sada stupa na snagu jer se Trump nadao da će "tvrtke same početi pojačavati proizvodnju". Sada će to morati učiniti. S tvrtkama će biti sklopljeni ugovori o proizvodnji čak 500 milijuna zaštitnih maski, piše NY Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:33