NESTAŠICA PLINA

Kompletnoj Europi prijeti energetski slom u slučaju ruske invazije na Ukrajinu. Amerikanci: ‘Ne brinite, imamo plan‘

SAD otkrio da radi na osiguranju dodatnih količina prirodnog plina za Europu koji nije ruski, i to iz cijelog svijeta

Plinovod/Ilustracija

 John Macdougall/AFP

Sjedinjene Države razgovaraju s velikim dobavljačima energenata i državama proizvođačima iz cijelog svijeta kako bi osigurale alternativnu isporuku za Europu u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, rekao je američki dužnosnik u utorak.

U razgovoru s novinarima dužnosnici nisu imenovali koje bi zemlje ili kompanije trebale osigurati neprekidan dotok energije za Europu do kraja zime, ali su rekli da postoji velik niz dobavljača, a među njima su oni koji prodaju prirodni ukapljeni plin (LNG).

"Radimo na osiguranju dodatnih prostornih metara prirodnog plina, a koji nije ruski, i to iz cijelog svijeta: od Sjeverne Afrike do Bliskog istoka i Azije te Sjedinjenih Država", rekao je visoki dužnosnik administracije predsjednika Joea Bidena.

Želeći ostati neimenovan rekao je da razgovaraju s "vodećim proizvođačima prirodnog plina iz cijelog svijeta kako bi se upoznali s njihovim kapacitetima i spremnošću za privremenu isporuku prirodnog plina za europske kupce", rekao je.

Istovremeno, kako piše The Guardian, strah od rezanja dostave ovog energenta neke europske zemlje tjera da budu oprezne pri uvođenju sankcija Rusiji. SAD na ovaj način, kako se navodi, pomaže u pokušaju da se 'otupi' najmoćnije ekonomsko oružje Vladimira Putina.

Američki su dužnosnici nakon pregovora sa svjetskim dobavljačima uvjereni kako Europa neće patiti od iznenadnog gubitka energije za grijanje usred zime. Rusija je već ograničila protok prirodnog plina u plinovodu koji prolazi kroz Ukrajinu s oko 100 milijuna kubičnih metara dnevno na 50, naveli su američki dužnosnici.

SAD: Gubici se brzo mogu nadomjestiti

Washington sada procjenjuje kako se gotovo sve te količine mogu brzo nadomjestiti alternativnim putevima nabave ako opskrba bude prekinuta, bilo namjerno ili zbog sukoba.

"Kako bismo osigurali da Europa može preživjeti zimu i proljeće, očekujemo da ćemo biti spremni osigurati alternativne opskrbe koje će nadomjestiti značajnu većinu potencijalnog manjka", rekao je visoki dužnosnik.

Strah da će Putin prekinuti isporuke plina natjerao je neke europske zemlje, poput Njemačke, da budu oprezne pri uvođenju sankcija Rusiji ukoliko nastavi s politikom koja bi vodila u smjeru invazije.

image

Plin/Ilustracija

Simon Maina/AFP

Administracija američkog predsjednika Bidena također inzistira na tome da američki i europski planovi financijskih sankcija idu u istom smjeru te da SAD ima spremnu kontrolu izvoza zapadne tehnologije koja bi dokrajčila Putinove napore da proširi i razgrana svoje gospodarstvo.

Učinak takvih poteza bio bi daleko veći od odgovora na rusku aneksiju Krima 2014. godine, izjavio je visoki dužnosnik. Postupnost uvođenja sankcija je, kaže, stvar prošlosti. "Ovoga puta ćemo krenuti od vrha eskalacijske ljestvice i tamo ćemo ostati", rekao je dužnosnik.

Naširoko se, tako, izvještava o američkim razgovorima s Katarom, no američka administracija tvrdi da su razgovori bili globalnog karaktera. "Dijalog je doista širok, s mnogo tvrtki i zemalja diljem svijeta i nije usredotočen na jednog ili dva dobavljača”, rekao je dužnosnik.

Ograničenja na izvoz visoke tehnologije kao udar na gospodarstvo

"A na taj način nema potrebe tražiti od bilo koje pojedinačne tvrtke ili zemlje da poveća izvoz u značajnim količinama, već se dogovore manje količine iz mnoštva izvora", pojasnio je.

SAD također tvrdi kako priprema ograničenja na izvoz visokotehnološkog softvera i hardvera koje proizvode SAD i njihovi saveznici u Rusiju. Dužnosnici navode da će mjere utjecati na ruske ambicije na područjima zrakoplovstva, obrane, laserskih sustava i osjetljive, pomorske tehnologiju, umjetne inteligencije i kvantnih računala.

"Kada smo birali ove sektore, to smo učinili namjerno. To su sektori koje je sam Putin zagovarao kao put napretka za Rusiju u cilju širenja i grananja njezinog gospodarstva izvan okvira nafte i plina. Tako da bi to dovelo do slabljenja proizvodnih kapaciteta Rusije tijekom vremena", rekao je dužnosnik.

Rusija je nagomilala nekih 100.000 vojnika uz ukrajinsku granicu opkolivši je od sjevera, istoka do juga. Moskva opovrgava da ima bilo kakve planove za napad na Ukrajinu te smatra da su poruke sa Zapada dokaz da je Rusija meta, a ne agresor.

Europska unija gotovo trećinu svojih potreba za plinom pokriva iz Rusije, a američke sankcije zbog bilo kakvog sukoba mogle bi poremetiti tu isporuku.

Bilo kakvi poremećaji dotoka ruskog plina dodatno bi otežala postojeću energetsku krizu izazvanu nestašicama i rastom cijena zbog čega se već prosvjeduje u mnogim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:24