ŽUSTRO U BIH

Komšić i Izetbegović uputili prijekor ruskom veleposlaniku, Dodik ga brani

‘Moramo biti oprezni kad je riječ o destruktivnoj ulozi Rusije na ovim prostorima‘, upozorava član Predsjedništva BiH Željko Komšić
Željko Komšić
 Volkan Furuncu/Anadolu Agency

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić i predsjednik SDA Bakir Izetbegović poručili su u subotu ruskom ambasadoru kako će BiH biti članica NATO-a bez obzira na protivljenje Moskve, dok je srpski član državnog vrha Milorad Dodik rekao da od toga neće biti ništa.

Nakon što je ruski veleposlanik u BiH Peter Ivancov u kolumni za banjolučki list Glas Srpske iznio stajalište po kojemu BiH ne bi trebala biti članica NATO-a koji je opisao kao "agresivni blok", Komšić je u posebnoj izjavi ruskom diplomatu uputio prijekor kako se miješa u unutarnje poslove druge države i ne poštuje odluke koje je ona donijela.

- Podsjećam ga da je on (Ivancov) samo diplomat jedne strane države na tlu nezavisne i suverene BiH - izjavio je Komšić, reagirajući na istup ruskog veleposlanika.

Komšić je optužio veleposlanika Ivancova da svojim ponašanjem destabilizira prilike u BiH, dodajući kako je očito da se Rusija prema njegovoj zemlji ponaša na isti način kao i prema Crnoj Gori koja je na meti Moskve zbog svoje prozapadne politike.

- Moramo biti naročito oprezni kad je riječ o destruktivnoj ulozi Rusije na ovim prostorima jer poruke koje šalje veleposlanik Rusije nisu nimalo bezazlene - rekao je Komšić.

Na sličan je način reagirao i čelnik najveće bošnjačke stranke u BiH, Stranke demokratske akcije (SDA), koja je dio vladajuće koalicije. Izetbegović je novinarima u Sarajevu rekao kako je jasno da se Rusija "gura" u unutarnje stvari BiH.

- Neće ovdje vladati Rusija ili bilo tko. Mi smo donijeli naše strateške odluke i zakone i po njima ćemo se kretati ka EU i NATO-u, sviđalo se to ili ne gospodinu veleposlaniku - izjavio je Izetbegović.

No poruke ruskog veleposlanika dopale su se Dodiku koji je iz Banje Luke poručio Komšiću i Izetbegoviću kako su oni tek "trbuhozborci svojih zapadnih mentora".

Ustvrdio je kako ne postoji odluka o članstvu BiH u NATO-u niti će je biti te kako će Republika Srpska na tome dosljedno inzistirati.

Opredjeljenje za članstvo BiH u NATO-u sastavni je dio ranije usvojene vanjskopolitičke strategije koju je usvojilo Predsjedništvo BiH, a ta je odrednica i dio Zakona o obrani, no Dodik smatra kako ranije donesne odluke ne vrijede pa stoga nema ni nastavka puta ka članstvu u Alijansi.

NATO je prošle godine odobrio BiH stupanje na snagu Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:55