NAPETO U BIH

Komšić nikad žešćim riječima napao Dodika: ‘Zaustavit ćemo tog razbojnika svim sredstvima‘

Komšić smatra da Dodik u svojim prijetnjama neće stati i da je spreman žrtvovati živote kako bi ostvario svoje ciljeve

Željko Komšić; Milorad Dodik

 Hannah Mckay/Pool/Afp; Attila Kisbenedek/Afp

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić nazvao je u četvrtak svog kolegu iz državnog vrha Milorada Dodika "razbojnikom" te mu je poručio kako će država naći način da se zaštiti od njegovih napada i da se pri tom neće birati sredstva.

"S razbojnikom (Dodikom) nećemo pregovarati o postojanju institucija čije je formiranje izvršeno u skladu s ustavom i zakonom u parlamentu Bosne i Hercegovine. Već sam jednom rekao, i ponovit ću to opet. Bolje da stranci Dodika - koji traži kruha preko pogače - zaustavljaju, nego da ga mi zaustavljamo. Ako ga oni ne zaustave mi nećemo imati drugog izbora nego da ga sami zaustavljamo. On je stavio na kocku mir u regiji i Europi. Mi se s našom državom nećemo kockati", kazao je Komšić u intervjuu za portal radiosarajevo.ba.

Komšić je na ovaj način nakon dužeg razdoblja šutnje odgovorio na cijeli niz Dodikovih novih prijetnji i uvreda upućenih političkim neistomišljenicima. Lider bosanskih Srba protiv kojega je Tužiteljstvo BiH pokrenulo istragu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo rušenja ustavnog poretka, u srijedu je najavio kako će najdalje za mjesec dana Republika Srpska zabraniti djelovanje državnog suda i tužiteljstva na svom teritoriju te preuzeti ovlasti za imenovanje sudaca i tužitelja.

Pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji protiv njega prikupljaju dokaze po nalogu Suda BiH Dodik je poručio kako će im dopustiti ulazak u sjedišta političkih stranaka i tijela vlasti RS samo "ako se okupaju i počešljaju da ne bi smrdjeli po Sarajevu" a pokojnog visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna nazvao je "smradom".

Komšić smatra da Dodik u svojim prijetnjama neće stati i da je spreman žrtvovati živote kako bi ostvario svoje ciljeve a pomoć za to dobiva od svih onih koji ne žele dobro BiH. Kriza je, tvrdi Komšić, eskalirala do tih razmjera da su mogući svakakvi scenariji a tvrdi kako se u postojećoj krizi ne treba previše oslanjati na moguću reakciju Europske unije nego važnih zapadnih država poput Njemačke, Velike Britanije i SAD.

Izbjegavajući izravno spomenuti hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, predsjedatelj Predsjedništva BiH ipak je kazao kako neki hrvatski dužnosnici "ekscentričnim porukama" pomažu Dodiku.

"Ni Šefik Džaferović niti ja ne želimo komentirati gluposti i time doprinositi jalovim raspravama. Međutim, očito je da pojedini dužnosnici iz Hrvatske, svojim ekscentričnim porukama i nekakvim pompeznim najavama i otkazivanjem dolazaka pomažu Dodiku kako bi se mi ovdje zabavili trivijalnim stvarima, kako bi vodili jednu besmislenu javnu raspravu o tome tko je što izjavio, tko se gdje pojavio, dok istodobno s druge strane imamo otvorenu secesionističku prijetnju. Volio bih da je drugačije, no činjenica je da nam u ovom trenutku iz Zagreba odmažu, što nažalost opet nije ništa novo", kazao je Komšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2022 21:41