PRIJEPORI OKO NOBELA

KOMŠIĆ PISAO ŠVEDSKOJ AKADEMIJI ZBOG DODJELE NOBELA HANDKEU, DODIK ODMAH REAGIRAO 'To što vam je napisao je njegov osobni stav, a nikako stav BiH'

 
Peter Handke
 REUTERS

MOSTAR - Državni vrh Bosne i Hercegovine ponovno je u petak došao u sukob nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić uputio pismo Kraljevskoj akademiji znanosti Švedske kritizirajući dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, na što je reagirao srpski kolega Milorad Dodik ističući da to ne predstavlja službeni stav ove zemlje.

"Iz medija smo saznali da Vam se pismom obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Želim da Vas obavijestim da je sadržaj u pismu gospodina Komšića njegov osobni stav, a nikako stav BiH, pa vas molimo da to pismo tretirate kao nezadovoljstvo pojedinca u BiH", napisao je Dodik u pismu upućenom predsjedniku Kraljevske švedske akademije znanosti Matsu Malmeu.

Komšić je uputio pismo u kojemu je iznio niz kritika na račun Kraljevske švedske akademije znanosti, te ih je pozvao da prije dodjeljivanja nagrade Handkeu preispitaju svoju odluku.

Handke je bio podupiratelj srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, te je nijekao genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995.

Dodik je pak u pismu istaknuo kako Republika Srpska podupire odluku Nobelova odbora.

"Dodjelom ove nagrade, i Nobelov odbor na najbolji način se odužio tom iznimno piscu i njegovom djelu. Kampanja koja se vodi protiv Petera Handkea od trenutka kada se saznalo za nagradu je pokušaj politiziranja kulture i revizije istine", napisao je Dodik u pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. siječanj 2022 22:33