BIH NAKON IZBORA

Komšićev DF ipak će pregovarati o ulasku u vlast, oporba u RS-u odbila Dodikovu ponudu za koaliranjem

Željko Komšić
 Bernard Čović / CROPIX

Stranka Demokratska fronta (DF) čiji je lider hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić odlučila je u utorak otvoriti pregovore o sudjelovanju u vlasti na državnoj i na razini Federacije BiH, a oporba u Republici Srpskoj istodobno je odbacila ponudu Milorada Dodika da uz njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) postane dijelom vlasti na državnoj razini unutar kvote koja pripada strankama iz RS.

Na sjednici održanoj u Sarajevu članovi vodstva DF-a zaključili su kako su im birači na izborima održanim u listopadu prošle godine dali povjerenje kao multietničkoj stranci da bi mijenjali stanje u zemlji a to su jasno iskazali glasovima koje su dali Komšiću za izbor u državni vrh.

"Mi u ovom trenutku otvaramo pregovore i postavljamo svoje uvjete oko formiranja vlasti. To se može završiti uspješno ali i neuspješno. Naš je uvjet aktivacija Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP) ali i to da nećemo dopustiti izmjene izbornog zakona koje bi dovele do daljih etničkih podjela u zemlji", kazao je novinarima potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić, pojašnjavajući što su u ovoj stranci zapravo odlučili.

Istaknuo je kako je za sada nemoguće predvidjeti koliko bi pregovori o koaliranju zapravo mogli potrajati.

U zaključcima predsjedništva DF-a navodi se kako će temelj za eventualni dogovor o ulasku u vlast biti preuzimanje obveze koalicijskih partnera za izmjene ustava kojima će se osigurati provedba presuda Europskog suda za ljudska prava kojima je zatražen prekid diskriminacije građana BiH u izbornom procesu na temelju njihove etničke pripadnosti ili prebivališta, poput presude u slučaju "Sejdić-Finci".

Glavni tajnik DF-a Zlatko Miletić novinarima je kazao kako je provedba tih presuda i temelj izmjene izbornog zakonodavstva na kojemu će njegova stranka inzistirati.

"To je jedan od načina da uopće počnemo pregovore", kazao je Miletić.

U vodstvu DF-a kao uvjet za ulazak u vlast postavili su i obvezu provedbe reformi koje će osigurati nastavak puta ka članstvu u Europskoj uniji i NATO-u te ojačati gospodarstvo u zemlji i vladavinu zakona kroz borbu protiv kriminala i korupcije.

Glavni tajnik DF-a kazao je kako to podrazumijeva i aktiviranje MAP-a unatoč činjenici da se tome odlučno odupiru iz Dodikove stranke.

"To ne znači da će DF ostati sama u inzistiranju na tome", kazao je Miletić.

U zaključcima koje je usvojilo predsjedništvo DF-a stoji kako će pregovori o uspostavi nove vlasti biti ponuđeni "svim parlamentarnim strankama" no jasno je kako ključ uspostave novog Vijeća ministara BiH i vlade Federacije BiH drže bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), HDZ BiH i Dodikov SNSD.

Ove tri stranke su već osigurale dovoljan broj ruku u državnom parlamentu za uspostavu novog Vijeća ministara no SDA i dalje traži dodatne partnere među političkim strankama koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo kako bi tu koaliciju ojačala na svojoj strani.

SDA i HDZ BiH također su načelno dogovorili koaliranje na razini Federacije BiH.

DF ima tri zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH dok u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH koji broji 98 mjesta ima deset zastupničkih mandata.

DF je među prvim potencijalnim partnerima kojima je SDA nudila koaliciju no iz te su stranke prvobitno odlučili djelovati zajednički kao blok sa lijevim SDP-om i Našom strankom (NS).

Taj se blok do danas formalno nije raspao no to će se izvjesno dogoditi ukoliko DF doista uđe u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

Komentirajući takvu mogućnost Miletić je kazao kako u DF-u očekuju da će i u drugim strankama lijevog usmjerenja biti ljudi koji će poduprijeti platformu za koalicijske pregovore.

Potpredsjednik DF-a Đonlagić je kazao kako su u ovoj stranci procijenili da se blok tri lijeve stranke nije uspio nametnuti dalje od Sarajevske županije gdje je formirao županijsku vlast pa je sada nužno razmotriti projekt formalnog ujedinjavanja lijevih stranaka, prije svega SDP-a i DF-a.

"Pozivamo sve socijaldemokratske stranke na okrupnjavanje i zajedničko političko djelovanje sa strateškim ciljem ujedinjenja ljevice u BiH", kazao je Đonlagić.

PDP odbio Dodikovu ponudu o ulasku u vlast na državnoj razini

Dok je u Sarajevu zasjedao vrh DF-a, u Banjoj Luci su se istodobno sastali Dodik i predsjednik oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Dodik je ponudio PDP-u ulazak u vlast na državnoj razini kako bi se ojačao tvz. srpski blok no Borenović je to odbio.

"Točno je da mi je SNSD ponudio ministarsku poziciju u Vijeću ministara BiH no ja sam to odbio", kazao je Borenović novinarima dodajući kako su u njegovoj stranci ipak spremni podržati projekte od interesa za sve građane što uključuje i izmjene izbornog zakona.

Dodik je potvrdio kako je izmjena izbornog zakonodavstva projekt na kojemu će zajedno raditi vlast i oporba u Republici Srpskoj.

"Dogovorili smo se zajedno raditi na prijedlogu novog izbornog zakona i predložit ćemo to i ostalim strankama iz RS kako bi to bio jedinstveni prijedlog", kazao je Dodik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:10