SVEČANOST

Komunistička partija Kine slavi 100. godišnjicu osnutka: ‘Čvrsto čuvajte ljubav prema partiji‘

Komunistička partija Kine imala je 2019. 91,9 milijuna članova, što je 6,6 posto ukupnog stanovništva zemlje, a na vlasti je od 1949.
Xi Jinping tijekom obilježavanja 100. godišnjice osnutka Komunističke partije Kine
 NOEL CELIS/AFP

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u utorak članove Komunističke partije Kine da ostanu lojalni i nastave služiti narodu, prilikom ceremonije dodjele medalja časti, u sklopu obilježavanja stogodišnjice osnutka kineske vladajuće partije koja se slavi ovoga tjedna.

Ceremonija dodjele medalja održala se u pekinškoj Velikoj narodnoj dvorani, a emitirana je na nacionalnoj televiziji, dok se partija priprema za niz svečanosti povodom 100. godišnjice osnutka koje se formalno obilježava u četvrtak.

"Medalja 1. srpnja", čije je uvođenje obznanjeno 2017., a uručuje se po prvi puta u utorak, dio je Xijevih napora za promjenom imidža jedne od najsnažnijih političkih stranaka na svijetu.

Xi je pozvao sve članove da "čvrsto čuvaju lojalnost i ljubav prema partiji te prema narodu, blizu svoga srca". "Pretvorite to u djela, posvetite sve, čak i svoje vrijedne živote, partiji i narodu", poručio je.

Medalja se dodjeljuje zbog "iznimnih doprinosa" partiji, a među 29 dobitnika su vojnici, radnici, umjetnici i znanstvenici.

Komunistička partija Kine imala je 2019. godine 91,9 milijuna članova, što je 6,6 posto ukupnog stanovništva zemlje, a na vlasti je od 1949. godine.

Partija je, u sklopu jednotjednog obiježavanja svog osnutka, organizirala u ponedjeljak navečer proslavu na Nacionalnom stadionu u Pekingu, poznatom kao "Ptičje gnijezdo".

Partijski vođe i strani diplomati mogli su vidjeti program sastavljen od pjesama, plesova i predstava, kojima se hvali Komunistička partija Kine zbog toga što je dovela zemlje do statusa velike sile.

Mračne strane partijske povijesti, poput gladi krajem 1950-ih, Kulturne revolucije u 1960-ima ili masakra na Trgu Tiananmen 1989., nisu se spominjale.

Ceremonija je zaključena pjevanjem pjesme "Bez Komunističke partije ne bi bilo Kine" i petominutnim vatrometom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:58