BIZNIS OSTAJE

Konačan pad vođe ‘Anđela smrti‘, najvećeg europskog narko kartela: ‘Ako progovoriš, umireš!‘

Taghi je, zajedno s dvojicom suradnika, dobio doživotni zatvor, a 14 ostalih dobilo je znatne zatvorske kazne

Policijsko osiguranje ispred suda

 Robin Utrecht/Anp Via Afp

Nakon uhićenja u Dubaiju i repatrijacije u Nizozemskoj, Ridouan Taghi našao se zatvoren u ćeliji visoke sigurnosti u najstrašnijem zatvoru u zemlji. Unatoč vlastima koje su tvrdile da su uništile utjecaj europskog narkobosa, Taghi je nastavio vršiti utjecaj iznutra. Njegov rođak i odvjetnica suočili su se s uhićenjem zbog pokušaja bijega iz zatvora, a zatvorsko osoblje tražilo je da nose maske u njihovoj blizini iz straha od odmazde.

Ovotjedni razvoj događaja ukazuje na završetak dugotrajne sage: Taghi je, zajedno s dvojicom suradnika, dobio doživotni zatvor, a 14 ostalih dobilo je znatne zatvorske kazne. Taghi je osuđen za pet ubojstava.

U zgradi suda poznatoj kao "The Bunker" u blizini amsterdamskog aerodroma Schipol, policija je stražarila ispred zgrade noseći pancire i balaklave, dok su nadzorni helikopteri nadgledali postupak. Suci, također skrivenih lica, izricali su presudu. Lakoću s kojom je Taghi odlučio da nekoga treba ubiti suci su opisali kao "šokantnu" i "nemilosrdnu". Preživjeli rođaci i žrtve bande nisu iskoristili pravo govora niti podnijeli zahtjev kao oštećena strana zbog straha po život.

image

Policijski helikopteri nadlijetali su sud

Robin Utrecht/Afp

Taghi (46), identificiran kao ključna osoba u "super-kartelu" naziva Anđeli smrti, uhićen je u Dubaiju u prosincu 2019. Prije uhićenja bio je najtraženija osoba u Nizozemskoj s rekordnom nagradom od 100.000 eura. Više od 100.000 stranica sadrži sada i njegov dosje, najsloženiji u povijesti Nizozemske.

Put Taghija do središnjeg lice europskih narkokartela započeo je već na igralištu njegove škole. Obitelj se preselila iz Maroka u Vianen, mali grad s nešto više od 20.000 ljudi u blizini Utrechta. Taghi je opisan kao inteligentno dijete koje je brzo učilo. Išao je u školu u obližnjem Nieuwegeinu i dilao kanabis na igralištu. Početkom devedesetih Taghi je postao dio ulične bande poznate kao Bad Boys. Skupina je iskoristila svoje veze s Marokom za opskrbu nizozemske drogom. Amsterdam je polako postajao meta turista koji su pristizali iz svih krajeva Europe privučeni slobodnoj konzumaciji džointa. Taghi je želio više od lokalnog tržišta. Uputio se u Španjolsku kako bi preuzeo rutu krijumčarenja hašiša iz Maroka preko obiteljske veze. Početkom 2000-tih južnoamerički karteli počeli su koristiti zapadnu i sjevernu Afriku kao lansirnu točku. U 2016., kraj građanskog rata u Kolumbiji značio je da je iznenada došlo do ogromnog viška kokaina, što je učinilo luke poput Antwerpena i Rotterdama pogodnima za krijumčare droge.

Narkobiznis je cvao, a Taghi je imao jedno pravilo: ‘‘Ako progovoriš, umireš‘‘. Ebrahim Buzhu (52), suparnički šef bande poznat policiji kao ‘‘mesar‘‘, platio je metkom u glavu u izgorjelom automobilu cijenu jer je bio prvi čovjek koji je policiji spomenuo ime Ridouana Taghija prije sedam godina.

image

Crtež optuženih sa suđenja

Anp Via Afp/Afp/Profimedia/Anp Via Afp/Afp/Profimedia

Tada je američka Uprava za suzbijanje droga (DEA) dala nizozemskoj policiji dokumente koji ukazuju da je Taghi bio dio jednog od najvećih svjetskih kartela koji kontrolira trećinu europske trgovine kokainom. On je uspio izbjeći uhićenje neprestano mijenjajući svoj izgled i koristeći lažne putovnice. U Dubaiju se skrivao s ostalim krijumčarima i živio raskošnim životom vjerujući da je siguran. Njegovo izručenje 2019. otvorilo je put izručenju drugih kriminalaca uključujući Moufidea "Moufa" Bouchibija, poznatog kao "Duh", Raffaelea Imperialea, navodnog šefa talijanske mafije Camorra i Edina Gačanina, bosanskog trgovca drogom.

Taghijevo suđenje kodnog naziva "Marengo", svjedočilo je dodatnom nasilju. Brat Nabila B, glavnog svjedoka, ubijen je 2018. Njegov odvjetnik, Derk Wiersum, ubijen je iz vatrenog oružja ispred svoje kuće u Amsterdamu sljedeće godine. U srpnju 2021. Peter R de Vries, poznati TV novinar koji je djelovao kao osoba od povjerenja Nabila B, ubijen je u središtu Amsterdama dok je hodao do svog automobila iz televizijskog studija.

Postupci u suđenju Marengu dodatno su zakomplicirani kada je Taghijeva braniteljica Inez Weski uhićena pod sumnjom da pripada Taghijevoj bandi. Tvrdi se da je Weski proslijedila osjetljive informacije od Taghija vanjskim kontaktima dok je on bio u zatočeništvu. Weski tvrdnje naziva netočnima i čeka suđenja.

Taghijeva banda dobila je nadimak ‘‘Mocro Maffia‘‘ jer su njeni članovi uglavnom marokanskog podrijetla. Usredotočenost suđenja na osumnjičenike marokanskog podrijetla pogoršala je antiimigracijske osjećaje u Nizozemskoj, što se odrazilo na političko okruženje. Premijer Mark Rutte tražio je dodatnu zaštitu bojeći se otmice. Geert Wildersova antimigracijska stranka dobila je najviše glasova na nedavnim parlamentarnim izborima.

image

Policijsko osiguranje ispred suda

Koen Van Weel/Afp

Intenzitet šestogodišnjeg suđenja ostavio je trajan utjecaj na nizozemski pravosudni sustav, s odvjetnicima, sucima, svjedocima i tužiteljima koji su uključeni sada pod stalnom policijskom zaštitom.

I dalje postoji zabrinutost da presuda možda neće biti dovoljna da se otkloni imidž Nizozemske kao "narkodržave". Veliki narkobos Taghi je pao, ali narkobiznis europskih kartela ostaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 01:32