PRAVOMOĆNO!

Konačna presuda ‘balkanskom krvniku‘: Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora!

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba pravomoćno je u utorak osuđen za ratne zločine u BiH
Ratko Mladić
 Peter Dejong/afp

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić u utorak je pravomoćno proglašen krivim za najteže ratne zločine i osuđen na kaznu doživotnog zatvora na temelju odluke žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT).

Predsjednica petočlanog sudskog vijeća, sutkinja iz Zambije Prisca Matimba Nyambe, izričući presudu Mladiću (78) kazala je kako je većina sudaca u cijelosti prihvatila zaključke i presudu prvostupanjskog vijeća iz 2017. godine te odbacila navode iz žalbi koje su na bili podnijeli Mladić i tužiteljstvo MICT-a.

Žalbeno vijeće odbacilo je sve prigovore Mladićeve obrane na prvostupnjsku presudu uz konstataciju kako on ničim nije dokazao njihovu utemeljenost, a sutkinja Nyambe jedina je imala suprotno mišljenje pri ocjeni svih navoda iz osuđenikove žalbe.

Mladić je u žalbi pokušao osporiti svoju odgovornost za sve zločine, pa tako i za genocid u Srebrenici i za opsadu Sarajeva tvrdeći kao nije bio sudionikom zajedničkih zločinačkih planova. Tako je opsadu Sarajeva pravdao činjenicom da je to bio "branjeni grad" kao i da fizički nije niti bio u Srebrenici kada su provođene egzekucije nad zarobljenim Bošnjacima pa za to ne može biti odgovoran.

"Neuvjerljiva je tvrdnja da je Mladić u Srebrenici djelovao u cilju da se civili iz Srebrenice evakuiraju iz humanitarnih razloga", kazala je uz ostalo Nyambe iznoseći zaključke četvoro svojih kolega iz žalbenog vijeća.

Većina sudaca odbacila je mogućnost prihvaćanja bilo kakvih olakotnih okolnosti koje bi pridonijele smanjenju kazne, posebice imajući u vidu težinu zločina za koje je osuđen.

Žalbeno vijeće odbacilo je i zahtjev tužiteljstva MICT-a da se Mladića proglasi odgovornim i za genocid u pet općina u BiH tijekom 1992. godine unatoč velikim razmjerama entičkog čišćenja koje je tamo počinjeno. Uništenje zajednice bosanskih Muslimana, kako su ocijenili, nije bilo "dovoljno relevantno" da bi utjecalo na opstanak njihove etničke skupine u cijelosti.

image
Jerry Lampen

"Kada se osnova za genocid zasniva na namjeri da se neka etnička skupina ciljano uništi, to mora biti znatan dio te skupine", mišljenje je tri člana sudskog vijeća kojemu su se usprotivili suci Aminatta Lois Runeni N'gums i Seymor Panton i zbog kojega je u konačnici odbačena žalba tužiteljstva koje je tražilo da se Mladića proglasi krivim za genocid i na području Foče, Kotor-Varoši, Prijedora, Sanskog Mosta i Vlasenice.

Uz Nyambe, ostali članovi sudskog vijeća bili su Aminatta Lois Runeni N’gums, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya Mustapha El Baaj. Oni su uglavnom imenovani nakon što je sud prihvatio primjedbe Mladićevih branitelja iz 2018. godine da bi prvotno određeni suci poput iskusnih Theodora Merona i Carmela Agiusa, koji su bili aktivno angažirani u drugim važnim postupcima protiv bivših vojnih i političkih čelnika bosanskih Srba, mogli biti pristrani.

Mladić je u konačnici ipak proglašen krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine i za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije, nehumana djela, teroriziranje, protupravne napade na civile i uzimanje talaca.

Presudom je utvrđeno kako je on te zločine počinio sudjelujući u četiri udružena zločinačka pothvata. Prvi je uključivao plan čiji je cilj bio da se bosanski muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s područja u BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo.

Drugi udruženi zločinački pothvat je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja što je dokazano na primjeru opsade Sarajeva.

Cilj trećeg zločinačkog pothvata bilo je eliminiranje bosanskih muslimana iz Srebrenice, dok je četvrti imao za cilj da se pripadnici mirovnih snaga Ujedinjenih naroda uzmu za taoce kako bi se spriječilo da NATO izvede zračne napade na vojne ciljeve bosanskih Srba.

"Bosanski krvnik", kako su Mladića prozvali inozemni mediji, bio je na čelu glavnog stožera vojske bosanskih Srba od njezina utemeljenja 12. svibnja 1992. pa do 8. studenog 1996. godine.

Nakon što je smijenjen s te dužnosti pod pritiskom međunarodne zajednice, skrivao se u vojnim objektima u BiH a potom u Srbiji gdje je godinama uživao zaštitu dok su na vlasti bili Slobodan Milošević i Vojislav Koštunica.

Uhićen je tek u svibnju 2011. godine u selu Lazarevo kod Zrenjanina gdje se skrivao u kući jednog rođaka.

Odmah nakon toga je prebačen u pritvor Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu gdje je i dočekao pravomoćnu presudu.

Za dovršetak suđenja trebalo je punih 530 dana, 592 svjedočenja te iznošenje gotovo 10 tisuća dokaznih predmeta.

Niti jednog trenutka tijekom suđenja Mladić nije pokazao kajanje zbog počinjenih zločina a suce je opetovano vrijeđao i optuživao za pristranost.

image
Peter Dejong

Izricanje pravomoćne presude Ratku Mladiću pratili smo uživo, a više možete pročitati niže:

NOVO: 16:40 "Žalbeno vijeće, imajući u vodi pismene podneske strana u postupku i njihovu usmenu argumentaciju, odbija žalbu gospodina Mladića u cijelosti uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe. Odbija se i žalba tužiteljstva u cijelost. Potvrđuje se prvostupanjska presuda u kojoj se Mladić oslobađa za genocid po točki 1 optužnice. Potvrđuju se točke optužnice po kojima je Mladić proglašen krivim za uzimanje taoca, za progon, istrebljivanje, ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti, za deportaciju, nehumana djela - prisilno premještanje, za teroriziranje, za protupravne napade na civile. Mladiću se potvrđuje kazna doživotnog zatvora koje mu je izreklo prvostupanjsko vijeće i nalaže se da se kazna izvrši odmah", rekla je predsjedavajuća sutkinja Nyambe koja je priložila svoje suprotno mišljenje.

16:20 Presuda je, prema informacijama iz Haaga koje prenosi portal detektor.ba, identična prvostupanjskoj - Mladić je, dakle, dobio jedinstvenu kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, zločine u općinama, teroriziranje u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, dok je oslobođen za genocid 1992. godine.

16:18 Novinari u Haagu su upravo od suda dobili obavijest prema kojoj je Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora, javlja detektor.ba. Informaciju je novinarima je u Den Haagu prenio i Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida iz BiH.

On je početak izricanja presude mogao pratiti u realnom vremenu dok su novinari i većina ostale publike i to bili u prilici pratiti s odgodom te bez pristupa samoj sudnici.

image
Ratko Mladić
Peter Dejong

16:16 "Žalbeno vijeće smatra neuvjerljivom ocjenu Mladića da je htio humanitarno zbrinuti civile. Premještanje civila bili je protuzakonito, posebno premještanje djece, staraca i žena", rekla je sutkinja.

Posebnu pažnju dali su Mladićevim žalbenim navodima o tome da nije bio prisutan u vrijeme ubojstava na području Srebrenice.

16:11 "Što se tiče udruženog zločinačkog poduhvata za Srebrenicu, Mladić nije dokazao grešku Raspravnog vijeća, odnosno nije dokazao da civili nisu imali drugog izbora nego otići", rekla je sutkinja. Žalbeno vijeće odbilo je njegovu žalbu, također uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

16:08 "Što se tiče udruženog zločinačkog poduhvata za Sarajevo, Žalbeno vijeće zaključilo je da Mladić nije dokazao da je Raspravno vijeće pogriješilo. Žalba mu je odbijena uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe", rekla je sutkinja. Žalbeno vijeće smatra da Mladić nije dokazao da je Sarajevo tretirao kao branjeni grad.

16:00 - Žalbeno vijeće konstatira, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, da Mladić nije pokazao da je raspravno vijeće pogriješilo kada se oslonilo na utvrđene činjenice, rekla je sutkinja i potvrdila da je Žalbeno vijeće potvrdilo sudjelovanje Mladića u sveukupnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

image
Peter Dejong

15:56 Ratku Mladiću odbijena je žalba da nije imao pravedno suđenje, rekla je sutkinja.

15:53 Mladić je uložio žalbu na prvostupanjsku presudu i tražio da se ponište osuđujuće presude i donese oslobađajuća ili da se ponovi suđenje, rekla je predsjedavajuća sutkinja.

15:47 Žalbeno vijeće izriče drugostupanjsku presudu u predmetu protiv Ratka Mladića, rekla je u uvodu predsjedavajuća sutkinja koja je zatim iznijela sažetak presude Žalbenog vijeća.

15:45 S 45 minuta odgode počelo je emitiranje izricanja presude Ratku Mladiću.

15:38 Ratko Mladić je ušao u sudnicu, a tamo se, od sudskog vijeća, nalazi samo jedna sutkinja, dok se predsjedavajuća Prisca Matimba Nyambe javlja putem video veze. No, sud i dalje ima tehničkih poteškoća pa odgođeni prijenos kasni već 15 minuta.

15:35 Novinari su obaviješteni da postoje tehnički problemi s prijenosom, te da će za nekoliko minuta popravit ton, prenosi detektor.ba.

15:15 Ratko Mladić je doveden u sudnicu i ismijavao je sve prisutne prije početka izricanja presude, javlja AFP, prenosi Dnevni avaz.

15:00 U 15 sati počelo je izricanje presude Ratku Mladiću, no javnost će ju moći pratiti s 30-minutnom odgodom koja je uvedena nakon što je Slobodan Praljak tijekom izricanja presude počinio samoubojstvo. Nešto prije početka izricanja presude pred zgradom suda u Haagu dogodio se manji incident. Kako javlja portal Klix.ba, jedan muškarac donio je transparent kojim je poručio da je to "sud nepravde" i da podržava Ratka Mladića. Situacija je ubrzo primirena.

image
Robin Utrecht
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:04