TRIJUMF AGRESORA

Konačni slom ukrajinske obrane, pala je Avdiivka

Odlučio sam povući naše postrojbe iz grada i krenuti u obranu s povoljnijih linija, poručio je

Ukrajinski vojnici kod Avdiivke

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ukrajinske trupe povukle su se iz razorenog istočnog grada Avdiivka, rekao je novi načelnik ukrajinske vojske u ranim jutarnjim satima u subotu, utirući put najvećem napredovanju Rusije od svibnja 2023. kada je zauzela grad Bahmut.

Povlačenje, najavljeno uslijed situacije u kojoj se Ukrajina suočava s nestašicom streljiva zbog izostajanja odluke o američkoj vojnoj pomoći u Kongresu, imalo je za cilj spasiti trupe od potpunog okruženja ruskih snaga nakon mjeseci žestokih borbi, izvijestio je Kijev.

General Oleksandr Sirski, koji je preuzeo vodstvo ukrajinske vojske u velikom preokretu prošlog tjedna, rekao je da su se ukrajinske snage vratile na sigurnije položaje izvan grada koji je prije rata imao 32.000 stanovnika.

Odlučio sam povući naše postrojbe iz grada i krenuti u obranu s povoljnijih linija kako bismo izbjegli okruženje i sačuvali živote i zdravlje vojnika, citirali su ga u priopćenju oružanih snaga.

Gubitak grada nakon gotovo dvije godine od ruske invazije mogao bi predsjedniku Volodimiru Zelenskom pružiti snažniji argument da od Zapada traži hitniju vojnu pomoć u obraćanju na Muenchenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu ujutro.

image

Volodimir Zelenski u Avdiivki (arhiva)

Handout/Afp

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da Avdiivka riskira pad u ruke ruskih snaga zbog nestašice streljiva nakon višemjesečnog protivljenja republikanaca u Kongresu novom paketu američke vojne pomoći za Kijev.

Zauzimanje Avdiivke ključno je za ruski cilj osiguravanja potpune kontrole nad dvjema pokrajinama koje čine industrijsku regiju Donbas, a moglo bi donijeti i pobjedu predsjedniku Vladimiru Putinu na izborima sljedećeg mjeseca.

Rusija ne otkriva svoje gubitke

"Poduzimamo mjere da stabiliziramo situaciju i zadržimo svoje pozicije", rekao je Sirski. Rusko ministarstvo obrane, Zelenski ili ukrajinski ministar obrane nisu odmah komentirali povlačenje.

Rusija je pojačala svoju ofenzivu na Avdiivku u listopadu, a ukrajinski položaji tjednima su bili sve opterećeniji.

Treća jurišna brigada, istaknuta ukrajinska pješačka jurišna jedinica, hitno je ubačena u grad kako bi pomogla u pojačanju trupa ovaj tjedan dok su se druge ukrajinske snage povlačile s jugoistoka grada.

Jedinica je opisala borbe kao "pakao" i objavila na društvenim mrežama da su ukrajinski branitelji bili brojčano nadjačani od strane ruskih snaga u omjeru oko šest prema 100 na nekim mjestima.

Rusija nije dala pojedinosti o svojim gubicima u brutalnim borbama za grad, ali ukrajinski dužnosnici i zapadni vojni analitičari kažu da je njen napredak imao nevjerojatnu cijenu u pogledu osoblja i oklopnih vozila.

Grad, u kojem je ostalo manje od 1.000 stanovnika, nalazi se sjeverno od bastiona Donjecka koji je držala Rusija, a nad kojim je Ukrajina izgubila kontrolu 2014. kada su moskovski opunomoćenici započeli ustanak. Avdiivka ima veliku koksaru koja je prestala raditi tijekom rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:59