UBRZAN PROCES

Konačno je poznat datum kada će EU odobriti Pfizerovo cjepivo: ‘Ovo je sjajna vijest‘

Reuters navodi da su iz Bruxellesa pojačali pritisak na EMA-u kako bi cjepivo što prije ugledalo svjetlo dana na teritoriju EU
 Manuel Balce Ceneta

Njemački Bild danas je objavio kako Europska agencija za lijekove (EMA) 23. prosinca planira odobriti Pfizerovo cjepivo za covid-19! O točnosti te informacije danas je priupitan i njemački ministar zdravstva Jens Spahn. Međutim, on nije htio potvrditi veliku vijest za cijelu Europsku uniju, ali je znakovito rekao:

- Ovo je odlična vijest!

Istu informaciju potvrdio je i Reuters, što zapravo znači da su EMA-i odlučili ubrzati cijeli proces jer je prvi sastanak Agencije po tom pitanju bio planiran tek za 29. prosinca. Reuters navodi da su iz Bruxellesa pojačali pritisak na EMA-u kako bi Pfizer-BioNTechovo cjepivo što prije ugledalo svjetlo dana na teritoriju EU.

Možda je i razlog žustra debata u Bruxellesu na temu 'kako je moguće da cjepivo koje je stvoreno u Njemačkoj prije bude odobreno u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u nego u EU'.

Međutim, Bild piše da će njemačka vlada tijekom blagdana riješiti sve administrativne prepreke i već nakon Božića krenuti sa cijepljenjem.

Njemačka bi do kraja ljeta trebala cijepiti 60 posto stanovništva

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn kazao je u utorak kako očekuje da Njemačka krene s cijepljenjem stanovništva još ove godine te da do kraja ljeta 2021. protiv koronavirusa bude cijepljeno 60 posto njenog stanovništva.

„Naš cilj je da još prije Božića cjepivo dobije dozvolu i da još ove godine u Njemačkoj započnemo s cijepljenjem“, rekao je ministar zdravstva Spahn za javni servis ZDF.

Spahn je izrazio nadu da će do kraja ljeta 60 posto stanovništva Njemačke biti cijepljeno. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za uspješnu borbu protiv pandemije je potrebno cijepljenje 60-70 posto stanovništva.

Presudna je, kako rekao, odluka Središnjeg europskog ureda za lijekove (EMA), koje još nije izdalo dozvolu za cjepivo njemačke kompanije BioNTech i američkog Pfizera.

U međuvremenu su se pojavile i kritike na činjenicu da cjepivo BioNTecha i Pfizera već nalazi u primjeni, primjerice u Velikoj Britaniji, dok zemlje Europske unije još moraju čekati.

„Teško je objašnjivo da se jedno cjepivo koje je razvijeno u Njemačkoj ovdje u primjeni nađe tek u siječnju“, rekla je glasnogovornica oporbene Liberalno-demokratske stranke za zdravstveno-politička pitanja Christine Aschenberg-Dugnus.

Jens Spahn se iznova usprotivio izvanrednoj dozvoli primjene cjepiva.

„Mi smo se od samog početka zalagali za to da cjepivo stekne dozvolu za upotrebu redovnim putem na razini EU. To je važno kako bi stekli povjerenje građana“, rekao je Spahn.

Spahn je rekao kako je osim BioNTech/Pfizer cjepiva, Njemačka naručila i 13 milijuna cjepiva proizvođača Astra/Zeneca, čije puštanje u promet se očekuje u prvom kvartalu sljedeće godine. (Hina)

Von der Leyen: Prvi Europljani bit će cijepljeni vjerojatno prije kraja 2020.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u utorak da će prvi Europljani "vjerojatno" biti cijepljeni protiv covida-19 prije kraja ove godine nakon što je Europska agencija za lijekove objavila da bi mogla odobriti cjepivo Pfizera i BioNTecha na sastanku 21. prosinca.

Europska agencija za lijekove (EMA) u utorak je objavila da će sastanak na kojem je moguće odobrenje cjepiva Pfizera i BioNTecha biti pomaknut za 21. prosinca, umjesto ranije predviđenog datuma 29. prosinca.

"Svaki dan je važan, radimo punom brzinom na odobrenju cjepiva protiv covida-19 koje je sigurno i učinkovito. Pozdravljam vijesti iz EMA-e. Vjerojatno će prvi Europljani biti cijepljeni prije kraja 2020.", objavila je na Twitteru predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:51