PALA U MORE

Konačno je utvrđeno tko je vlasnik misterioznog aviona, ali i dalje se ne zna tko su bili putnici

Zrakoplov je letio iz Španjolske prema Njemačkoj, ali je iz nepoznatog razloga promijenio rutu i krenuo prema Latviji

Ilustracija, avion

 Daniel Balmer/Alamy/Alamy/Profimedia/Daniel Balmer/Alamy/Alamy/Profimedia

NOVO 12.15 - Privatni zrakoplov koji se srušio u Baltičko more kod Latvije nakon što je preletio pola Europe iz Španjolske, a da nije odgovorio na pozive kontrolora, pripadao je njemačkom biznismenu Karl-Peteru Griesemannu, objavila je u ponedjeljak njegova tvrtka Quick Air.

Zrakoplov Cessna 551 austrijske registracije, napustio je Jerez u južnoj Španjolskoj u nedjelju poslijepodne.

Stao je u Parizu i Koelnu da bi poletio prema Baltičkom moru gdje je, istočno od Gotlanda, pao u more, pokazuju podaci o praćenju leta.

"Mogu potvrditi da je to bio privatni mlažnjak našeg vlasnika, Karl-Petera Griesemanna", rekao je glasnogovornik Quick Aira, charter tvrtke sa sjedištem u Koelnu.

Odbio je potvrditi navod u kelnskim novinama Express da je Griesemann bio pilot te da su s njim bili žena, kćer i njen dečko.

Uzrok nesreće za sada nije poznat.

Zrakoplovi iz nekoliko zemalja i putnički trajekt uputili su se u nedjelju navečer na mjesto nesreće kako bi pomogli u operaciji spašavanja.

Olupina, koncentrirana mrlja otpada i mrlja nalik ulju uočena je u blizini mjesta nesreće, rekao je šef latvijske operacije spašavanja Peteris Subbota za latvijsku televiziju, dodajući da putnici nisu pronađeni.

Njemački i danski ratni zrakoplovi poslani su u u potragu za letjelicom dok je naslijepo letjela iznad sjeverne Europe u nedjelju poslijepodne, ali nisu uspjeli uočiti nikoga u zrakoplovu.

Griesemann je bio istaknuta osoba u Koelnu, najvećem gradu zapadne Njemačke, a imao je ulogu u godišnjim karnevalskim proslavama katoličkog grada.


Pad privatne Cessne, koja se srušila u Baltičko more nedaleko od latvijske obale, i dalje je obavijen misterijem. NATO-ovi zrakoplovi poslani su da prate letjelicu koja je neobičnim planom letenja s juga Španjolske stigla na Baltik. Zrakoplov u kojem je, po zasad dostupnim informacijama, bilo četvero ljudi trebao je sletjeti u njemački Köln.

Kako piše BBC, piloti presretača u kokpitu aviona nisu mogli vidjeti nikoga, što predstavlja dodatnu misteriju.

- Zrakoplov je letio iz Španjolske prema Njemačkoj, ali je iz nepoznatog razloga promijenio rutu i krenuo prema Latviji - priopćile su tamošnje vlasti.

Dodali su da kontrolori leta nisu mogli uspostaviti kontakt s letjelicom. Cessna 551 je, inače, registrirana u Austriji, ali joj je vlasnik Španjolac.

U međuvremenu stranica FlightRadar24 izvještava kako je zrakoplov poletio u 12:56 sati po lokalnom vremenu iz španjolskog grada Jerez de la Frontera. U 17 sati i 37 minuta radar je zabilježio gubitak brzine i visine. Njemački Bild objavio je kako je zrakoplov prijavio probleme s pritiskom u kabini nedugo nakon polijetanja, a komunikacija s letjelicom izgubljena je nakon što je prošla Iberijski poluotok. Tada su se uključile brojne presretačke letjelice.

Na mjesto nesreće nedaleko latvijskog grada Ventspils stigli su latvijski, švedski i litavski spašavatelji.

Zapovjednik švedskog tima Lars Antonsson iznio je tezu kako se Cessna srušila jer je ostala bez goriva. Rekao je kako na mjestu događaja nije pronađeno nijedno tijelo dodavši kako nema nikakvo objašnjenje za to što im se moglo dogoditi, samo špekulacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:57