NOVA SAZNANJA

Konačno potvrđen identitet nultog pacijenta u Italiji, ali svima u oči upada datum zaraze!

Talijanski istraživači tvrde, na temelju uvida u znanstvenu i stručnu literaturu, da je to najraniji slučaj zasad poznat u svijetu
Arhiva
 Roberto Silvino/NurPhoto

Prva osoba s utvrđenim covidom-19 u Italiji nipošto nije znameniti maratonac iz Lombardije, ali nije ni četverogodišnjak iz Milana kojemu su simptomi utvrđeni preklanjskoga 21 studenoga, o čemu smo ovdje javili. Palicu prvozaražene osobe sada je preuzela 25-godišnjakinja, također u Milanu, koja je 10. studenoga 2019 podvrgnuta biopsiji kože zbog atipičnog dermatitisa.

Eto, u tom uzorku – prenosi rimska la Repubblica podatke iz članka koji je objavio znanstveni British Journal of Dermatology – nađen je SARS-CoV-2, koronavirus koji izaziva covid-19.

Istraživanje je provela znanstvena skupina s državnoga Sveučilišta u Milanu koju je koordinirao Raffaele Gianotti, uz korištenje resursa Evropskoga onkološkog instituta i Talijanskoga dijagnostičkog centra.

Oni su pod mikroskopom preispitali biopsije atipičnih dermatoza obavljenih u posljednjim mjesecima 2019, a za koje nije postavljena definitivna dijagnoza. U slučaju spomenute mlade dame uzorak kože je, pišu istraživači, pokazao genske sekvencije ribonukleinske kiseline (RNK) tipične za SARS-CoV-2.

U konkretnom slučaju, promjene na koži iščezle su nakon pet mjeseci, a drugih simptoma nije opazila. Serološki test, obavljen lani u lipnju, pokazao je da u krvi ima antitijela izazvana covidom-19.

Talijanski istraživači tvrde, na temelju uvida u znanstvenu i stručnu literaturu, da je to najraniji slučaj zasad poznat u svijetu da je neko ljudsko biće bilo zaraženo covidom-19.

Nisu objavljeni podaci je li ta stanovnica Milana ikada posjetila Kinu ili blagovala šišmiše. S druge strane, u Milanu djeluje kineska kolonija čiji članovi povremeno odlaze u Kinu.

Kina je jučer objavila da će primiti izaslanstvo Svjetske zdravstvene organizacije koje dolazi istražiti kako se SARS-CoV-2 pojavio u Kini.

Do jučer je u Italiji od covida-19 umrlo 78.755 osoba, po službenoj statistici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2021 19:45