PREVLADAVA OPTIMIZAM

KONAČNO ZNAMO KAD STIŽU PRVE DOZE Veliki farmaceuti počinju proizvoditi cjepivo protiv korone i prije nego što pouzdano znaju hoće li biti učinkovito

Tvrtke kreću u treću fazu ispitivanja na ljudima, prvi rezultati već u studenome
 AFP

Utrka u pronalasku cjepiva za koronavirus ulazi u treću fazu kliničkih istraživanja. Dvije velike farmaceutske kompanije, Moderna i Johnson&Johnson, sljedeći mjesec počinju s testiranjima cjepiva protiv virusa SARS-CoV-2 na velikom broju bolesnika.

Testiranje cjepiva na ljudima tako će početi ranije od predviđenog, što daje nadu da bi cjepivo za koronavirus moglo biti spremno za masovnu upotrebu u travnju sljedeće godine. Kompanije će krenuti s proizvodnjom cjepiva prije nego što će se znati je li ono učinkovito, a prvi rezultati mogli bi biti dostupni u studenome.

Potvrda

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prije tri dana objavila je kako je od 133 kandidata, među kojima su razne farmaceutske kompanije i sveučilišta, njih deset dobilo odobrenje za testiranje na ljudima. Osim već dva spomenuta, najbliže je trećoj fazi stiglo ispitivanje britanskog sveučilišta Oxford u suradnji s kompanijom AstraZeneca. Oni će s testiranjem početi u kolovozu. Svaka studija uključivat će oko 30 tisuća ispitanika. Nakon treće faze kliničkog istraživanja slijedi četvrta faza u kojoj se promatra korištenje lijeka u javnosti i potvrđuje njegova učinkovitost. No u svemu tome postoji i rizik jer će kompanije početi s proizvodnjom cjepiva prije nego što uopće budu znale je li djelotvorno. Glavni američki epidemiolog Anthony Fauci objasnio je razloge.

- Moderna se priprema za treću fazu koja bi trebala početi u prvom tjednu srpnja. Počinjemo s proizvodnjom doza prije nego što znamo djeluje li cjepivo - to ćemo učiniti dok testiramo cjepivo. Do studenoga ili prosinca mogli bismo znati je li cjepivo djelotvorno. Dotad ćemo imati već 100 milijuna doza - rekao je Fauci za medicinski časopis JAMA.

Johnson&Johnson planirao je početi s testiranjem cjepiva u rujnu, ali zbog uspješnih pretkliničkih podataka i ubrzanog rada na razvoju eksperimentalnog cjepiva s probnim testiranjem će početi u drugoj polovici srpnja. Smatraju kako bi do travnja sljedeće godine mogli imati spremno 600 do 900 milijuna doza.

Imunitet

Da bi se cjepivo pokazalo učinkovito, trebalo bi ga uzeti 70 posto Amerikanaca. S obzirom na jačanje antivakserskog pokreta i rezultate javnog mnijenja koji pokazuju da polovica Amerikanaca nije sigurna hoće li se cijepiti ili su sigurni da neće, upitno je kada bi se cjepivo moglo pokazati uspješno. Osim toga, tu je i američki predsjednik Donald Trump koji promovira potencijalno opasno uzimanje antimalarijskog lijeka hidroksiklorokina i tako stvara sumnju među građanima koji se pitaju je li cjepivo onda uopće potrebno.

Ferrari Press Agency
Ref 11667
Vaccine     1
24/04/2020textpictures
Picture must credit: BBC

The first volunteers for an experimental coronavirus vaccine trial have received their first doses as scientists desperately try to fight the illness .Scientists at the Jenner Institute, University of Oxford,in the UK,  have begun the first human trial in Europe in a £42 million GBP programme.by administering the trial injections, which were developed in under three months, to more than 800 volunteers on Aoril 23.The trial will see half of the candidates injected with the coronavirus vaccine, made from a weakened version of the common cold virus from chimpanzees, while the other half will be given a meningitis vaccine.The volunteers will not be told which vaccine they have received.Microbiologist and volunteer Elisa Granato said :”I I'm a scientist so of course I want to try and support the scientific process wherever I can and since I don't study viruses I felt a bit useless these days so I felt this is a very easy way for me to support the cause.”

OPS: The experimental coronavirus vaccine is given to the first of 800 volunteers, microbiologist Elisa Granato.

Picture supplied by Ferrari, Image: 514844713, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: BBC / Ferrari / Profimedia
Ilustracija / BBC / Ferrari / Profimedia

- Najmanje 70 posto Amerikanaca trebalo bi biti cijepljeno protiv virusa SARS-CoV-2 da bi se razvio učinkoviti imunitet krda i eliminirao virus u američkoj populaciji. Stopa cijepljenja od 50 posto to neće postići - rekao je za Salon predsjednik američkog Centra za globalno zdravlje Russell Medford.

Iako su restriktivne mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa u većini zemalja popustile, razmišlja se o “novom normalnom” i početku turističke sezone, broj zaraženih diljem svijeta i dalje raste, a sve je više upozorenja kako će doći do drugog vala.

Oboljeli

Sjedinjene Američke Države prešle su brojku od dva milijuna zaraženih, u Rusiji je zabilježeno 500 tisuća oboljelih, a najteže je i dalje u Južnoj Americi gdje se virus nezaustavljivo širi. Brazil je s više od 700 tisuća drugi u svijetu po broju oboljelih, a Meksiko ruši vlastite rekorde po broju novozaraženih u jednom danu.

U SAD-u je broj umrlih od virusa dosegnuo 112 tisuća, što je otprilike jednako broju američkih žrtava u Prvom svjetskom ratu. U Brazilu je umrlo gotovo 40 tisuća ljudi, a u Meksiku njih više od 15 tisuća. Meksička vlada zabranila je masovna testiranja na koronavirus jer smatra kako je to rasipanje resursa, no gradonačelnica Ciudad de Mexica odlučila se oglušiti na zapovijed te je najavila testiranja kako bi što prije pokrenuli gospodarstvo. U Iranu i Južnoj Koreji postoji sumnja da je došlo do drugog vala virusa. Nakon što su nekoliko tjedana bili bez novih ili s vrlo malim brojem novih slučajeva, počeli su popuštati mjere socijalnog distanciranja. Broj zaraženih u Iranu u prvom tjednu lipnja povećao se 50 posto. Indija, koja je nedavno ukinula lockdown, jučer je zabilježila najveći dnevni porast zaraženih, njih gotovo deset tisuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 18:19