MILANOVIĆ U SOFIJI

‘Koncept federalne Europe je deluzija i ja ću biti prvi koji će se tome protiviti‘

Suprotno federalistima, predsjednik Republike Hrvatske kaže kako se on po pitanju europske integracije smatra realistom

Zoran Milanović

 Niksa Stipanicev/CROPIX

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u četvrtak na predavanju studentima na sofijskom Sveučilištu svetog Klimenta Ohridskog da će se suprotstaviti tome da Europska unija postane federacija, ocijenivši da je takva ideja "deluzija".

U predavanju na temu "Geopolitika i ekonomija" Milanović je kritizirao koncept federalne Europe, napomenuvši da su većina dužnosnika u europskim institucijama federalisti.

- Ja ću biti prvi koji će se tome protiviti - rekao je Milanović.

Ocijenio je da je takva "neodrživa" ideja "deluzija, samoiluzija" protivna europskoj povijesti.

- Iako sam Europljanin po sentimentu, vi ste Bugari, ja sam Hrvat. Nikad nisam bio odgajan kao nacionalist, niti ne daj Bože kao šovinist, ali ništa ne postoji iznad nacionalne države u Europi - izjavio je.

Suprotno federalistima, on se po pitanju europske integracije smatra "realistom".

Istaknuo je i da "tek ostaje za vidjeti" je li članstvo Hrvatske u Europskoj uniji uspješno, napomenuvši da hrvatsko gospodarstvo za deset godina članstva u EU-u nije raslo brže od Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

- Po pitanju rasta i stvorenog bogatstva, prvih deset godina teško može biti okarakterizirano kao nevjerojatan uspjeh, ako je uspjeh uopće - istaknuo je.

Prije predavanja Milanović se sastao s rektorom sveučilišta Anastasom Gerdjikovim.

Na Sveučilištu svetoga Klimenta Ohridskog postoji lektorat hrvatskog jezika u sklopu Katedre za slavenske jezike. Prema podacima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, u Bugarskoj živi oko 200 Hrvata.

Nakon predavanja, Milanovića je primio predsjednik bugarske Nacionalne skupštine (Narodno sobranje) Rosen Željazkov, čime završava njegov jednodnevni službeni posjet Bugarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 15:26