SPORNO PITANJE

Konferencija COP27: Europska unija predlaže kompromis u pogledu fonda za štete

‘Novi prijedlog EU-a je probudio nade među delegatima iz klimatski ranjivih zemalja‘

Frans Timmermans

 Dominika Zarzycka/Zuma Press/Profimedia

Europska unija izrazila je spremnost za kompromis u pogledu financijske pomoći za štete od klimatskih promjena u ranjivim zemljama, jednom od nekoliko neriješenih pitanja na UN-ovoj konferenciji COP27 koja je po prvim planovima trebala završiti u petak, no još traje.

Pregovarači su u petak razmatrali prijedlog EU-a za rješavanje tvrdokornog zastoja u pogledu financijske pomoći zemljama pogođenima klimatskim katastrofama, što bi trebalo omogućiti konačni dogovor, piše Reuters.

EU je kasno navečer predložio osnivanje posebnog fonda za pokrivanje štete u najranjivijim zemljama koji bi se financirao iz "široke donatorske baze".

To sugerira da bi pridonijeti trebala gospodarstva koja imaju visoke emisije stakleničkih plinova poput Kine umjesto da fond financiraju samo bogate zemlje koje su kroz povijest najviše pridonijele globalnom zagrijavanju.

"Predložili bismo uspostavu fonda za štete za najranjivije zemlje", rekao je potpredsjednik Europske komisije zadužen za klimu Frans Timmermans na samitu COP27.

Pitanje gubitaka i šteta dominiralo je ovogodišnjom UN-ovom klimatskom konferencijom. Više od 130 zemalja u razvoju tražilo je dogovor o novom fondu kako bi im se pomoglo u suočavanju s nepopravljivom štetom od poplava, suša i drugih posljedica klimatskih promjena.

Bogate države, uključujući Sjedinjene Države i EU ranije su se usprotivile uspostavi novog fonda za pomoć zemljama u razvoju pogođenim klimatskim promjenama iz straha da bi ih to moglo izložiti pravnoj odgovornosti za njihov povijesni doprinos količini emisija stakleničkih plinova.

Probuđena nada

Ministrica za klimu s Maldiva, kojima prijeti potop zbog podizanja razine mora, rekla je da je novi prijedlog EU-a probudio nade među delegatima iz klimatski ranjivih zemalja.

"Kao zemlja s najnižom nadmorskom visinom na svijetu, ohrabreni smo dobrom voljom u ovoj prostoriji", rekla je Shauna Aminath.

"U pogledu gubitaka i šteta, pozdravljamo intervencije i otvorenost i volju da se postigne dogovor", dodala je. "Jako smo blizu dogovora pa surađujmo i postignimo ga".

Nekoliko sati prije nego je EU iznio prijedlog, predsjedavajući konferencije Sameh Šukri, egipatski ministar vanjskih poslova, rekao je novinarima da zemlje "izbjegavaju donijeti teške političke odluke" u vezi gubitaka i šteta od klimatskih promjena.

Prijedlog EU-a je kompromisno rješenje.

Uvjeti koji prate prijedlog uključuju da zemlje moraju pristati postupno prestati koristiti sva fosilna goriva i postupno ukinuti proizvodnju energije iz ugljena što je prije moguće, što će se dokazivati izvješćima o napretku.

Savez malih otočnih država i klub G77 koji okuplja 134 zemlje u razvoju konzultiraju se o svojem odgovoru na prijedlog EU-a.

Pakistanski veleposlanik u Južnoj Koreji Nabil Munir rekao je da je Timmermansov prijedlog "pozitivna vijest", ali da neke podjele i dalje postoje.

"Još ima puno različitih stajališta. Za nas, uspjeh COP27 ovisi o tome što ćemo postići u pogledu gubitaka i šteta".

Oštro upozorenje njemačke ministrice

Prijedlog EU-a u suprotnosti je s prijedlogom zemalja u razvoju i Kine koji poziva da sve zemlje u razvoju imaju pristup fondu. Prijedlog koristi UN-ovu definiciju koja bi omogućila Kini da prima, a ne da uplaćuje novac.

Njemačka ministrica vanjskih poslova rekla je u Berlinu da se zemlje ne mogu skrivati iza EU-a kad je riječ o borbi protiv klimatskih promjena.

Želimo rješenje koje pomaže ranjivim zemljama sada, a ne za nekoliko godina, naglasila je.

"Koristi bi trebale imati samo države kojima to doista treba, a ne one koje su zemlje u razvoju samo na papiru", rekla je Annalena Baerbock.

image

Annalena Baerbock

Fayez Nureldine/Afp/Profimedia/Fayez Nureldine/afp/profimedia

Kina i SAD nisu javno komentirali prijedlog.

Tri opcije

Timmermansov prijedlog ide dalje od onoga što je SAD rekao da bi bio spreman prihvatiti u pogledu financiranja pomoći za gubitke i štete. Dogovor moraju podržati sve zemlje sudionice konferencije, njih gotovo 200.

UN-ova agencija za klimu objavila je kasno u četvrtak nacrt prijedloga za dogovor o fondu za štete, ali tri opcije iznesene delegatima ne odražavaju prijedlog EU-a.

Prva opcija predviđa osnivanje novog fonda za klimatski ranjive zemlje. Druga predviđa odgodu odluke o fondu do iduće godine, do samita COP28, a treća poziva da se odluka o financijskim aranžmanima donese na konferenciji COP28 ne spominjući osnivanje novog fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:54