POGINULE TISUĆE

KONFERENCIJA O SIRIJI 'Ženeva II' treba osigurati završetak građanskog rata

A Syrian refugee holds her child as she and others are refused entry from northeastern Syria into northern Iraq by the Kurdistan Region Government (KRG) based in northern Iraq, on October 23, 2013. The group of more than 150 Syrians looking for refuge in neighbouring Iraq Kurdistan waited an hour but were refused entry and had to return to Syria. This bridge crossing has been closed since the end of May, allowing only humanitarian aid and those who are ill through. AFP PHOTO/MAURICIO MORALES
 AFP

Nakon višemjesečnog kašnjenja, zbog čega su u međuvremenu poginule još na tisuće Sirijaca, konačno je dogovorena konferencija "Ženeva II" koja treba osigurati završetak građanskog rata u Siriji.

Prema informacijama iz Ujedinjenih naroda, Ženeva II, treba započeti 22. siječnja u ovom švicarskom gradu. Usput je objavljen podatak kako je u dosadašnjem krvoproliću u ovoj državi, ubijeno 120.000 ljudi, od toga 11.000 djece, a nestašica lijekova je dovela do pojae dječje paralize, boesti za koju se smatralo da je iskorijenjena u najvećem dijelu svijeta. Problem predstojeće konferencije je taj što još nije jasno tko će sve prisustvovati pregovorima.

Zna se kako će doći predstavnici sirijske vlade i jedan dio oporbe, koji će pregovarati o mogućnostima završetka borbi, koje su počele još u ožujku 2011. Problem sirijske opozicije je razjedinjenost na umjerenu struju i militantne skupine, povezane s al-Qaedom.

Upravo su radikali iz skupina Islamska država u Iraku i Jabhat al-Nusra posljednjih mjeseci postigli značajne uspjehe na sjeveru Sirije, i sada su na terenu u boljem položaju od pripadnika, koliko-toliko, umjerene „Slobodne sirijske vojske“. Prije mjesec dana, devetnaest islamističkih skupina odbilo je doći na pregovore, prije nego odstupi Bashar al-Assad, još uvijek legitimni predsjednik države.

U međuvremenu je i Assad pristao pregovarati s pobunjenicima, a Amerikanci i Rusi su snažno pritisnuli svoje sirijske saveznike, i dogovorena je Ženeva II. Na ratištu je pat-pozicija, i niti jedna strana nije sposobna pobijediti, tako da su zakleti protivnici, bar nakratko, odlučili prekinuti ubijanje i početi razgovarati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:52