IMA 48 SATI DA ODE

Kongo protjerao veleposlanika EU zbog nametanja sankcija uoči izbora

 REUTERS

Kongo je protjerao veleposlanika Europske unije nakon što je EU ponovno nametnuo sankcije vladinim dužnosnicima, među kojima je i predsjednički kandidat vladajuće stranke.

Ministar vanjskih poslova Konga Leonard She Okitundu objavio je na konferenciji za medije kasno u četvrtak da veleposlanik Bart Ouvry ima 48 sati da napusti državu.

Ovaj potez vlasti dolazi u trenutku sve veće napetosti koja se osjeća u zemlji uoči održavanja dugo odgađanih izbora u nedjelju, za koje dio opozicije tvrdi da su namješteni u korist vladajuće stranke.

EU je najavila ponovno uvođenje sankcija ranije ovoga mjeseca, a jedan od sankcioniranih je i Emmanuel Ramazani Shadary, kandidat vladajuće stranke i dugogodišnji saveznik sadašnjeg predsjednika Josepha Kabile.

Pored Shadaryja, na popisu sankcioniranih našlo se 13 drugih kongoanskih dužnosnika. Sankcije uključuju zamrzavanje imovine i zabranu ulaska u EU.

Shadary se u predsjedničkoj utrci nadmeće s dvojicom kandidata podijeljene oporbe, Felixom Tshisekedijem i Martinom Fayuluom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:11