SASLUŠANJE

‘Kongres Sjedinjenih Država neće se klanjati pred carevima internetske ekonomije‘

U najavama su mediji pisali da je vjerojatno riječ o “najviše moći i bogatstva” ikad okupljenog na istome mjestu u isto vrijeme. Online
Mark Zuckerberg
 Nicholas Kamm/AFP

David Cicilline, predsjednik pododbora za zaštitu tržišnog natjecanja u Zastupničkom domu američkog Kongresa, demokrat s Rhode Islanda, rekao je u srijedu da postoje dostatni razlozi da se Facebook, Google i Amazon slome u manje kompanije.

Uzme li se u obzir da postoji velika vjerojatnost da na izborima u studenom demokrati sačuvaju Dom, a osvoje i Senat i Bijelu kuću, tada budućnost ovih tehnoloških giganata nije ružičasta. Bez obzira na optužbe republikanaca da podržavaju demokrate u izbornoj kampanji.

image
Mark Zuckerberg, Sundar Pichai, Tim Cook i Jeff Bezos
Mark Ralston/AFP

Mark Zuckerberg, čelnik Facebooka, Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu koji je smislio Amazon i koji se prvi put pojavio na kongresnom saslušanju, Sundar Pichai, čelnik Alphabeta, tvrtke u čijem je sastavu Google i Tim Cook iz Applea u srijedu su videopoveznicom svjedočili pred američkim Kongresom.

U najavama su američki mediji pisali da je vjerojatno riječ o “najviše moći i bogatstva” ikad okupljenog na istome mjestu u isto vrijeme. Online. Ali, to je postalo novo normalno. Ove kompanije zajedno vrijede oko pet bilijuna (tisuća milijardi) dolara.

Oglašavanje

Ključno pitanje bila je razina do koje tri tehnološka diva kontroliraju tržište online oglašavanja. Podaci eMarketera, tvrtke za istraživanje tržišta, pokazuju da Amazon, Facebook i Google zajedno drže 62% oglašavanja na internetu u SAD-u. Osim toga, pod teretom su sumnji za krađu sadržaja, gušenje konkurencije i općenito zloporabu svoje tržišne prevlasti, uključujući i akvizicije rivala. Republikanci su također tvrdili da cenzuriraju njihove političke stavove.

Sva su četvorica, kako se očekivalo, odbacili optužbe za monopol na digitalnom tržištu, gušenju konkurencije i pogodovanju demokratima u američkoj predsjedničkoj kampanji. Rekli su kako podržavaju obje kampanje podjednako. Republikanski predstavnik Matt Gaetz pritisnuo je Zuckerberga optuživši Facebookove moderatore za nepovoljne objave o konzervativcima, na što je Zuckerberg odgovorio da su oni neutralni.

image
Mark Zuckerberg
David Ramos

“Želimo biti platforma za sve ideje, bez pristranosti”, istaknuo je. Sundar Pichai je na pitanje republikanca Jima Jordana hoće li Google pomoći demokratskom predsjedničkom kandidatu Joeu Bidenu, odgovorio: “Podržavamo obje kampanje. Našem radu pristupamo nestranački”. David Cicilline, predsjednik pododbora za zaštitu tržišnog natjecanja, upozorio je da neke prakse vodećih kompanija imaju “štetan ekonomski učinak” te da njihova tržišna prevlast “ubija male poduzetnike”.

Zastupnici su bili dobro pripremljeni te su tijekom saslušanja iznosili navode iz internih elektroničkih poruka sve četiri kompanije te razgovora sa svjedocima u kojima su iznošeni dokazi da četvero velikih nepropisno zloupotrebljavaju svoj dominantan položaj. A The Wall Street ton pitanja karakterizira “neprijateljskim”. Što se dobro vidjelo u izjavi zastupnika Cicillinea kojom je otvorio saslušanje:

“Naši se osnivači nisu željeli klanjati kralju. Ni mi se nećemo klanjati pred carevima internetske ekonomije”. Očito predviđajući takav pristup, četvorka je inzistirala na tome da odgovaraju zajedno čime je smanjena mogućnost pritiska na pojedinca. Ipak, Bezos je čak sat i po šutio. A kad je progovorio, pričao je zastupnicima kako je njegova majka zatrudnjela s njim dok je bila u srednjoj školi i kako ga je njegov otac, imigrant s Kube, adoptirao kad su mu bile 4 godine.

Iz garaže

A zatim je prepričao i kako je odlučio napustiti posao na Wall Streetu kako bi pokrenuo Amazon iz garaže u Seattleu.

“Tržište na malo u kojem sudjelujemo je izuzetno veliko i konkurentno”, rekao je, referirajući se na zabrinutost oko snage Amazona. “U maloprodaji ima mjesta za višestruke pobjednike”, rekao je.

image
Tim Cook
Angela Weiss

Zuckerberg je branio napore Facebooka da regulira lažne informacije na svojoj platformi, negirajući da kompanija ima dominantan tržišni položaj ili profitira od viralnog sadržaja koji navodi na pogrešne informacije i zaključke. Upozorio je da se stalno pojavljuju novi konkurenti. “Povijest pokazuje da će se, ne nastavimo li s inovacijama, netko danas pojaviti i zamijeniti svaku od kompanija koje su ovdje”, rekao je.

On je bio i jedini koji je napao svoje kolege. “U mnogim smo područjima iza svojih konkurenata. Najpopularnija usluga razmjene poruka u SAD-u je iMessage. Aplikacija koja se najbrže razvija je TikTok. Najpopularnija aplikacija za video je YouTube. Najbrže rastuća platforma za oglašavanje je Amazon. Najveća oglasna platforma je Google. Od svakog dolara potrošenog na oglašavanje u SAD-u, kod nas dođe manje od deset centi.”

Trebamo pravila

David Cicilline je na kraju saslušanja bio jezgrovit: “Jednostavno, imaju previše moći. Imaju monopolsku moć i treba ih propisno regulirati i smatrati odgovornima”. I dodao kako će te kompanije vrlo vjerojatno iz pandemije izaći još jače i moćnije. I zato predlaže, kao što su napisali, da se neke od njih razmrvi. Ni snažno pozivanje na patriotizam nije, očito, pomoglo gigantima. Bezos se osvrnuo na “povjerenje” koje Amerikanci gaje prema Amazonu.

“Potrebni su nam američki radnici da bi proizvode doveli do američkih kupaca”, rekao je u pripremljenim primjedbama. Kao da je citirao parole predsjednika Donalda Trumpa. “Apple je jedinstveno američka tvrtka čiji je uspjeh moguć samo u ovoj zemlji”, rekao je Cook, navodeći broj poslova u SAD-u koje je pomogao stvoriti. “Prije deset godine većina najboljih tehnoloških kompanija bile su američke”, rekao je Zuckerberg. “Danas je gotovo pola od njih kinesko.”

image
Jeff Bezos
Eric Baradat

Cicilline će u kolovozu podnijeti izvještaj u kojem će naglasiti potrebu redefiniranja saveznih pravila tržišnog natjecanja koja će regulatorima dati više ovlasti. Kongresu bi mogao dobiti alat za kontrolu tehnoloških divova.

I reakcije na saslušanje su išle u tom smjeru. Ugledni časopis The Atlantic donosi tekst pod naslovom “Tehnološki giganti su opasni i Kongres to zna”. U podnaslovu stoji: “Najveće platforme su novi oblik monopola. Konačno su zastupnici shvatili zašto je to problem”.

Washington Post naveo tri velike laži velike četvorice

“Sami kontrolirate svoje podatke”, Google

Točno, navodi Washington Post, ali podsjeća da to nije tako ako su mehanizmi za zaštitu podataka komplicirani za uporabu.

“Imate puno izbora”, Apple

Da, navodi WaPO, ali Apple je, primjerice, prebacivanje s iPhonea na Android učinio što je moguće više kompliciranijim.

“Mi nismo ni takoveliki”, Amazon

Bezos je za usporedbu uzeo globalno tržište maloprodaje. Kad se ono suzi na online, tada na Amazon otpada 38%. WaPo je uredno naveo da je Bezos njihov vlasnik, ali da su oni u ovom slučaju profesionalni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:40