JEDNOGLASNO

Kongresni odbor naložio Trumpu da svjedoči i preda dokumente o napadu na Kapitol

On je osoba u središtu priče o onome što se zbilo 6. siječnja. Želimo čuti njega - rekao je predsjednik odbora Bennie Thompson

Donald Trump

 Mario Tama/Afp

Odbor američkog Kongresa koji istražuje napad na Kapitol 6. siječnja 2021. u četvrtak je izglasao da se bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu naloži da preda dokumente i svjedoči o tom događaju.

Odbor koji čine sedmero članova Demokratske stranke i dvoje republikanaca jednoglasno je odlučio da se Trumpu naloži da preda dokumente i pod prisegom svjedoči glede napada 6. siječnja.

"On je osoba u središtu priče o onome što se zbilo 6. siječnja. Želimo čuti njega", rekao je predsjednik odbora Bennie Thompson.

Do glasanja je došlo nakon što je odbor više od dva sata, koristeći izjave, dokumente i svjedočanstva, dokazivao da je Trump unaprijed namjeravao osporiti poraz na izborima 2020. bez obzira na ishod, da nije opozvao tisuće svojih sljedbenika koji su upali na Kapitol i da je nastavio lažno tvrditi da se radi o izbornoj prijevari, čak i kada su mu bliski savjetnici rekli da je izgubio.

Prema saveznom zakonu, nepoštivanje poziva odbora Kongresa da se svjedoči ili predaju dokumenti smatra se prekršajem, za koji se može odrediti zatvorska kazna između mjesec dana i jedne godine. U tom slučaju, čitav Kongres mora glasati hoće li slučaj predati Ministarstvu pravosuđa, koje ima ovlasti pokrenuti optužnicu.

Odbor Kongresa u više od godinu dana ispitao je preko 1000 svjedoka istražujući napad na Kapitol, u kojem je ozlijeđeno više od 140 policijskih službenika, a nekoliko je ljudi i umrlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:48