OSEBUJNI POLITIČARI

Kongresnici novog doba: S Biblijom u ruci traže muslimane, s pištoljem žele za govornicu

Demokrati zatražili da se iz Kongresa izbaci Marjorie Taylor Greene jer je pozivala na nasilje prema sadašnjim kolegama
Marjorie Taylor Greene
 Andrew Caballero-reynolds/AFP

Ta žena trebala bi biti na FBI-evoj listi ljudi koje se nadzire, a ne u Kongresu, komentirala je nedavno Hillary Clinton ženu koja je ovih dana vruća tema hodnika na Capitol Hillu. No, Marjorie Taylor Greene čini se nedirnuta takvim komentarima. "Amerika je najbolja zemlja na svijetu!" pisala je na svom Twitteru jučer. "Ne smijemo dopustiti da potone poput broda prekrcanog dugom. Moramo zaustaviti socijalističke demokrate i njihovu politiku 'Amerika zadnja'. Ne možemo dopustiti da napadi korporativnih komunista uništavaju ljude i radna mjesta."

Umjesto Pencea 2024.

Republikanska predstavnica u Zastupničkom domu američkog Kongresa već se spominje kao potpredsjednička kandidatkinja za reizbor Donalda Trumpa 2024. godine. Predstavlja ruralni sjeverozapadni dio Georgije, jednu od najkonzervativnijih američkih izbornih jedinica, 46 joj je godina, ovo joj je prvi mandat, no zbog njezina agresivnog ponašanja demokratske kolege već nakon nekoliko tjedana njezina društva traže da je se izbaci iz Kongresa. Zašto?

Taylor Greene je, za početak, teoretičarka urote, u ranijim istupima davala je nedvosmisleno do znanja kako vjeruje u QAnon, jednu od luđih teorija urota. Za vrijeme kampanje isticala se kao bezrezervna pristalica Donalda Trumpa, slogan joj je bio "Spasite Ameriku, zaustavite socijalizam!". Nekoliko dana prije nego što je izabrana za republikansku kandidatkinju, Facebook je morao intervenirati u njezin profil zbog kršenja politike o nasilnom sadržaju.

Taylor Greene se, naime, snimila kako drži oružje slično kalašnjikovu i upozorava "teroriste iz Antife" da "se drže podalje od sjeverozapada Georgije". Početkom rujna prošle godine Greene je na svojem Facebook profilu objavila meme sebe s automatskim oružjem, kraj kolaža sa slikama demokratskih zastupnika Alexandrije Ocasio-Cortez, Ilhana Omara i Rashide Tlaib. Greene je pojasnila da je vrijeme za "snažne konzervativne kršćane da pokrenu ofenzivu protiv socijalista koji žele rasporiti zemlju".

Kada su ih pitali je li ta objava prijetnja dotičnim zastupnicima, suradnici Marjorie Taylor Greene odvratili su kako je takva pomisao "paranoidna, smiješna i teorija urote". Kada je Facebook izbrisao tu objavu, nakon što je demokratski zastupnik Ilhan Omar prijavio prijetnje smrću zbog nje, Taylor Greene ustvrdila je kako je to pokušaj demokrata da je "izbrišu, ponište i prije nego što je položila zakletvu".

Već prvog dana u svom novom uredu u Kongresu za Taylor Greene su se okretale glave. Pojavila se s maskom "Trump je pobijedio". Iako, Taylor Greene zapravo ne vjeruje u maske. Kolege koji su se s njom krili za vrijeme napada na američki Kongres optužili su je da je odbila staviti masku i tako ih ugrozila.

Taylor Greene u nekoliko tjedana u Kongresu više je puta uzburkala duhove. Nakon što je Joe Biden inauguriran za novog američkog predsjednika, podnijela je zahtjev za njegovim opozivom.

Nekoliko dana kasnije Jimmy Gomez, demokrat iz Kalifornije, objavio je kako je sastavio nacrt rezolucije za njezino izbacivanje. Čak je i Nancy Pelosi komentirala kako "imamo neprijatelja unutar Zastupničkog doma", referirajući se na sigurnosnu prijetnju kakva bi mogla dolaziti upravo od Greene, ali i od zastupnice Lauren Boebert, koja je govorila da će za govornicu donijeti pištolj.

Pelosi je o tome govorila u sklopu teme o pojačanju sigurnosti unutar američkog Kongresa. Veliku je pomutnju izazvalo i to što su republikanci Greene stavili u Odbor za obrazovanje. Inače, u svojim ranijim istupima, Taylor Greene je, ističući svoj podršku drugom amandmanu i slobodi posjedovanja i nošenja oružja, iznosila sumnje da su neke masovne pucnjave u američkim školama zapravo izrežirane i lažne.

Slike s oružjem

Kako je njezina osebujnost sve više dolazila do izražaja, to su više počeli izlaziti na vidjelo snimke i komentari koje je Greene ostavljala po internetu prije nego što je postala kongresnica. Svi su se prisjetili njezina dolaska u Kongres, u veljači 2019., kad je s Biblijom po hodnicima tražila muslimanske zastupnike, koji su nedugo prije toga prisegnuli na Kuran, a ne na Bibliju, Ilhana Omara i Rashidu Tlaib.

No, ne traži se zbog toga njezino izbacivanje. U siječnju 2019. na Facebooku je lajkala objavu u kojoj se traži "metak u čelo" Nancy Pelosi. U travnju 2018. godine komentator pita: "Možemo li ih sada objesiti?" - misleći na Baracka Obamu i Hillary Clinton - na što ona odgovara: "Pozornica je postavljena. Moramo biti strpljivi. Ovo mora biti savršeno izvedeno, ili će ih suci osloboditi".

Taylor Greene svjesna je problema u koje bi je njezini komentari sada, kada hoda Kongresom, mogli pravno uvaliti. Zato je na Twitteru poručila da su "njezine stranice uređivali razni ljudi. Mnoge su objave lajkane. Nije sve od toga nužno moj stav", izjavila je, optužujući da je sve samo pokušaj da je ušutkaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:07