AFERA BEZ KRAJA

Kongresnik koji je optužen za pedofiliju pokušao isposlovati oprost i prije početka istrage

Matt Gaetz s Floride, koji je optužen za seksualno iskorištavanje maloljetnice, odbija dati ostavku
Matt Gaetz
 Stephen M. Dowell/Newscom/Profimedia

Američki republikanski kongresnik Matt Gaetz (38), koji se našao u središtu afere nakon optužbi za seks s maloljetnicom, zatražio je pomilovanje od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u posljednjim tjednima njegove administracije. O zahtjevu koji mu na kraju nije ispunjen prvi je u utorak navečer izvijestio The New York Times.

Gaetz, kongresnik s Floride i jedan od najlojalnijih zagovornika Donalda Trumpa, prošli se tjedan našao u buri medijskih naslova nakon Timesova izvješća da se nalazi pod istragom Ministarstva pravosuđa jer je prekršio savezne zakone o trgovanju ljudima te je 17-godišnjakinji plaćao za seksualne usluge. Afera Gaetzgate, kako su je nazvali mediji, proizašla je iz šire istrage jednog od njegovih bliskih saveznika, bivšeg poreznika s Floride Joela Greenberga, zbog navodnih optužbi za trgovinu maloljetnicima.

Gnjusne igre

Istragu je prije nekoliko mjeseci otvorio tadašnji Trumpov državni odvjetnik William Barr. Tužitelji FBI-a sada ispituju jesu li Gaetz i politički saveznik putem aplikacija i web stranica maloljetnicama nudili poklone i novac u zamjenu za spolni odnos.

Gaetz je više puta odbacio navode kao politički motivirane i neutemeljene. No, novinari New York Timesa dobili su na uvid i račune isplata ženama iz CashAppa i Apple Paya. Washington Post izvijestio je da je Gaetz kolegama republikancima u Zastupničkom domu često pokazivao slike golih žena na svom telefonu. Također se hvalio pristupom ženama koji mu je omogućio Greenberg.

Gaetz je prvi put razgovarao o optužbama tijekom gostovanja u emisiji Tuckera Carlsona na Fox Newsu 30. ožujka. Negirao je navode rekavši da je istraga Ministarstva pravosuđa zapravo povezana s pokušajem da bivši vladin dužnosnik, tužitelj Ministarstva pravosuđa David McGea, iznudi od njegove obitelji čak 25 milijuna dolara. McGee je porekao da je bio umiješan u bilo kakvu kampanju iznude te je rekao da kongresnik želi odvratiti pozornost od optužbi protiv njega. Kako su se širile vijesti o skandalu, pojavile su se optužbe za sumnjivo ponašanje Gaetza.

U jednom su slučaju Gaetz i mladi zakonodavci s Floride igrali igru u kojoj su muškarci dobivali bodove za spavanje sa ženama. Spavanje s oženjenim ženama, djevicama ili određenim zastupnicama donosilo je veće rezultate. Gaetz, koji je 2016. prvi put izabran za američki Kongres, smatrao se mladom republikanskom zvijezdom u usponu. U svojim memoarima objavljenim jesenas hvalio se da ga je Trump smatrao svojim "ratnikom".

Gaetz je postao redoviti govornik prije Trumpovih nastupa u predsjedničkoj kampanji 2020. na Floridi. Svoju zaručnicu, 26-godišnju Ginger Luckey, upoznao je tijekom posjeta Trumpovu ljetovalištu Mar-a-Lago. Nakon što je Trump izgubio reizbor, Gaetz je pokušao diskreditirati rezultat. U siječnju je otputovao u Wyoming kako bi održao skup protiv Liz Cheney, republikanske čelnice Kongresa koja je glasala za opoziv nakon napada na Capitol 6. siječnja.

Nije baš popularan

Gaetz je rekao da ne planira dati ostavku u Kongresu. No, kako se istraga nastavlja, mogao bi se suočiti s pritiskom da odstupi. Već su neki demokrati tražili da ga se smijeni s mjesta u Odboru za pravosuđe Zastupničkog doma.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je da se slaže - ako se dokaže da su izvješća istinita. Iako je gorljiv pristaša Donalda Trumpa, ni Trump ni njegovi saveznici nisu stupili u obranu kongresnika. Associated Press izvijestio je da je nekoliko zastupnika i pomoćnika, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti, reklo kako je Gaetzove izglede za ostanak u Kongresu zakomplicirala njegova nepopularnost u vlastitoj stranci. Kontroverza je sada postala jedna od posljednjih bitaka oko ostavštine bivšeg predsjednika i njegova trajnog utjecaja u američkoj politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:17