OSIGURANJE ODRŽIVOSTI

Konkurentnija, zelenija i samodostatna regija: MOL Grupa želi postići ugljičnu neutralnost kroz pametnu tranziciju

Ažurirali su svoju dugoročnu strategiju objavljenu 2016. godine

MOL Grupa

 Mark_Kiss

- MOL Grupa želi postići ugljičnu neutralnost do 2050. kroz pametnu tranziciju: osiguranjem održivosti i dodatnim jačanjem sigurnosti opskrbe putem inovativnih tehnologija

- Tvrtka će dodatno osnažiti svoje rafinerije ulaganjem 150 milijuna dolara u poboljšanje učinkovitosti i nastavak ulaganja u otpornost djelatnosti prerade nafte

- Osim sigurnosti opskrbe, djelatnost Istraživanja i proizvodnje nafte i plina usmjerena je na zelene projekte

- Usluge kupcima će do 2030. ostvariti EBITDA-u od milijardu dolara godišnje, uz nastavak transformacije maloprodajnih mjesta i dodatno širenje mreže punionica za električna vozila

- Od 2030. godine, upravljanje otpadom potencijalno bi moglo osigurati milijun i pol tona sirovina godišnje za regionalni sektor naftne i kemijske industrije te energetike

- Do 2030. godine iznos zelenih ulaganja dosegnuti će četiri milijarde dolara, čineći regiju konkurentnijom kroz energiju iz obnovljivih izvora

-----------------------------------------------------

MOL Grupa ažurirala je svoju dugoročnu strategiju SHAPE TOMORROW: cilj kompanije je učiniti regiju zelenijom, konkurentnijom i samodostatnom. MOL Grupa osigurava pametnu tranziciju s rješenjima za budućnost - ulaganjem sredstava u daljnje jačanje sigurnosti opskrbe u regiji, stvaranjem vrijednosti iz otpada i oblikovanjem budućnosti mobilnosti kroz inovativne tehnologije. Ažurirana strategija stavlja veći naglasak na obnovljiva goriva, zeleni vodik, biometan i geotermalnu energiju. Do 2030. godine zelena ulaganja nadmašit će iznos od četiri milijarde dolara s ciljem postizanja ugljične neutralnosti do 2050. godine, stoji na linku https://molgroup.info/en/strategy-2030 .

„U 2016. godini bili smo jedna od prvih kompanija u naftnoj i plinskoj industriji koja je najavila diversifikaciju i odmak od fosilnih goriva uz postupni razvoj u području petrokemije i usluga kupcima. Osam smo godina slijedili isti smjer, no moramo uzeti u obzir da se energetski sektor u prethodnim godinama suočio s velikim izazovima i promjenama. Došlo je vrijeme da ponovno ažuriramo našu strategiju jer su ciljevi u pogledu održivosti postali ambiciozniji, dok je potražnja za fosilnim gorivima i dalje snažna. Ne vjerujemo u dogmatski pristup, već tražimo pametna rješenja. Idemo prema naprijed na trezven i pragmatičan način omogućujući tranziciju prema zelenoj energiji, a da istovremeno ne dovodimo u pitanje sigurnost opskrbe energijom, konkurentnost naše kompanije i stvaranje vrijednosti za naše dioničare“, izjavio je Zsolt Hernádi, glavni izvršni direktor MOL Grupe.

Dodao je: „To znači da ćemo, uz naše tradicionalne poslovne aktivnosti, pomoću zelene energije našu kompaniju, a time i cijelu srednjoeuropsku regiju, učiniti održivijom, konkurentnijom i samodostatnom. Stvaramo vrijednost iz otpada, pokrećemo kružno gospodarstvo i dodatno jačamo sigurnost opskrbe. Nema sumnje da se energetska tranzicija mora provesti i da se moraju postići vrlo ambiciozni ciljevi koje je postavila Europska unija. To je u interesu svih nas. MOL Grupa, kao vodeća kompanija u srednjoeuropskoj industriji, čini sve što je u njezinoj moći kako bi ispunila te ciljeve i transformirala svoje poslovanje. No, jasno je da to ne možemo napraviti sami i ne bi bilo pošteno da se svi troškovi energetske tranzicije prenesu na industrijske tvrtke. Zajednički ciljevi mogu se postići samo uz potporu zajednice, pametnu regulaciju i suradnju na svim razinama. Na MOL Grupu može se računati kao na partnera u ovim zajedničkim europskim nastojanjima.“

Glavni je prioritet ažurirane dugoročne strategije osigurati sigurnost opskrbe energijom i omogućiti stabilnu zelenu tranziciju. Kako bi to postigla, kompanija dodatno jača svoj portfelj tradicionalne imovine, dok će do 2030. godine za zelena ulaganja izdvojiti više od četiri milijarde dolara. U nastavku donosimo ključne elemente ažurirane strategije prema poslovnim područjima:

Djelatnost Rafinerija i marketinga nastavlja jačati svoje pozicije u preradi nafte u Europi, istovremeno se dinamično prilagođavajući promijenjenim potrebama mobilnosti i gospodarstva. Obnovljiva goriva otvaraju nove dimenzije u održivoj mobilnosti: ažurirana strategija usmjerena je na proizvodnju biometana i zelenog vodika, dok kružno gospodarstvo povećava doprinos biokomponenti i otpada u proizvodnji. S ciljem diversifikacije i odmaka od fosilnih goriva, MOL Grupa do 2030. godine planira uložiti milijardu dolara u integraciju otpada, recikliranje i projekte srednje razine u kemijskoj industriji.

Kompanija će svoju preradu nafte učiniti fleksibilnijom kako bi zadovoljila zahtjeve gospodarskog i regulatornog okruženja i dodatno ojačala sigurnost opskrbe u regiji. Do 2030. godine MOL Grupa također planira uložiti više od milijardu dolara u projekte koji omogućuju energetsku učinkovitost, povećanje udjela održivih goriva u svom portfelju i značajno smanjenje emisija stakleničkih plinova u poslovanju. Kako bismo postigli te ciljeve, povećat ćemo upotrebu električne energije iz obnovljivih izvora u cijeloj MOL Grupi, a posebno u djelatnosti Rafinerija i marketinga.

Djelatnost Istraživanja i proizvodnje nafte i plina ima ključnu ulogu u financiranju transformacije na razini Grupe, a usporavanje prirodnog pada proizvodnje i dalje je prioritet. MOL Grupa će tijekom narednih pet godina zadržati proizvodnju na prosječnoj dnevnoj razini od najmanje 90.000 barela ekvivalenta nafte. Osim konvencionalne proizvodnje ugljikovodika, ova djelatnost jača i svoje ugljično neutralne projekte: kompanija gradi na svojim postojećim kompetencijam kako bi započela geotermalna istraživanja, pokreće pilot projekt proizvodnje litija i usredotočuje se na izgradnju skladišnih kapaciteta u području hvatanja i skladištenja ugljika. Istraživanje i proizvodnja nafte i plina također jača prekograničnu suradnju između MOL-a i Ine, optimizira svoju infrastrukturu i podupire sigurnost opskrbe u regiji kroz poboljšanja učinkovitosti i optimizaciju troškova. Također će se dodatno diversificirati međunarodni portfelj te uspostaviti strateška partnerstva.

Djelatnost Usluga kupcima nastoji dosegnuti iznos EBITDA-e od milijardu dolara godišnje do 2030. To će zahtijevati daljnje širenje i optimizaciju mreže na postojećim i potencijalnim novim tržištima u regiji srednje i istočne Europe. Kompanija planira povećati udio negoriva na 65 % svih transakcija do 2025. i na 85 % do 2030. godine, a cilj joj je da program MOL MOVE dosegne 10 milijuna korisnika u regiji. MOL će nastaviti s transformacijom svojih maloprodajnih mjesta, uz daljnje širenje i jačanje gastro ponude. U skladu s potrebama tržišta, dodatno će razviti svoja rješenja za mobilnost, mrežu punionica za električna vozila te se pripremiti za povećanje broja vozila s vodikovim gorivim ćelijama.

Integrirani poslovni model MOL Grupe pruža jedinstveno rješenje u Europi za jedan od najznačajnijih ekoloških izazova, gospodarenje otpadom. Kompanija otpad smatra vrijednom sirovinom i izvorom energije te će do 2035. povećati stopu recikliranja na 65 %, a istovremeno smanjiti odlaganje na 10 %. Djelatnost gospodarenja otpadom bi od 2030. godine potencijalno mogla osigurati milijun i pol tona sirovina godišnje za regionalni sektor naftne i kemijske industrije te energetike.

Kako se očekuje da će MOL Grupa do 2030. godine trošiti oko 2.500 GWh obnovljive električne energije godišnje zbog dekarbonizacije rafinerijskog poslovanja, gradimo vlastiti portfelj obnovljivih izvora. Naše postrojenje za proizvodnju zelenog vodika u Százhalombatti također će se opskrbljivati obnovljivom električnom energijom. Očekuje se da će većinu proizvodnje osigurati solarni projekti, no razmatramo i dodatne obnovljive izvore i rješenja za skladištenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 14:46