PRESUDA U HONG KONGU

Konobar ide zatvor na devet godina zbog ‘terorističkih aktivnosti i poticanja otcjepljenja‘

Tong Ying-kit (24) postao je tako prva osoba koja je na zatvorsku kaznu osuđena prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti
Policija pretražuje osobe koje su se okupile ispred sudnice u kojoj je Tong Ying-kitu izrečena kazna zatvora
 ISAAC LAWRENCE/AFP

Prva osoba osuđena je prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong zbog terorističkih aktivnosti i poticanja otcjepljenja, a provest će narednih devet godina u zatvoru, presuđeno je u petak, a ta će odluka imati dugoročne posljedice za pravosuđe grada.

Bivši konobar Tong Ying-kit (24) optužen je da se prošle godine svojim motociklom zabio u trojicu pripadnika interventne policije, dok je nosio zastavu s prosvjednim sloganom: "Oslobodimo Hong Kong. Revolucija našeg vremena".

Tongov odvjetnik Clive Grossman rekao je novinarima da će se žaliti na presudu.

Suci Esther Toh, Anthea Pang i Wilson Chan, koje je honkonška gradska čelnica Carrie Lam odabrala za razmatranje slučajeva po zakonu o nacionalnoj sigurnosti, odlučili su u utorak da sporni slogan "može potaknuti druge na zagovaranje otcjepljenja" Hong Konga od Kine.

Suci su u petak osudili Tonga na 6, 5 godina zbog poticanja otcjepljenja te na 8 godina zbog terorističkih aktivnosti. Dio zatvorske kazne računa se zajedno pa će Tong ukupno provesti u zatvoru devet godina.

"Smatramo da bi ova kazna trebala u dovoljnoj mjeri odražavati krivnju optuženika za dva kaznena djela i huškanje, istovremeno postižući potreban odvraćajući učinak", navodi se u presudi.

Udruge za zaštitu ljudskih prava, uključujući Amnesty International, kritizirale su presudu, poručivši da se njome nameću nova ograničenja slobodi govora te da su postavljeni presedani koji su u suprotnosti s hongkongškom pravnom tradicijom.

Tongu je odbijena jamčevina u skladu s odredbom zakona po kojoj optuženi mora dokazati da ne predstavlja sigurnosnu prijetnju ako ga se pusti na slobodu.

Tong također nije dobio suđenje pred porotom zbog "rizika za osobnu sigurnost porotnika i njihove članove obitelji te zbog toga što bi moglo biti narušeno pravedno suđenje".

Hong Kong i kineske vlasti u više su navrata isticale da su sva prava i slobode, obećana bivšoj britanskoj koloniji po povratku pod kinesku vlast 1997. netaknuta, ali da je nacionalna sigurnost crvena linija.

Svi su slučaji riješeni sukladno zakonu, poručuju hongkongška i kineska vlada.

Na ročištu u četvrtak, dan prije izricanja presude, odvjetnik Grossman je zatražio popustljivost, rekavši da je bilo kakvo poticanje postojalo u "manjoj mjeri", a da je Tong "pristojan mladić" koji je učinio nešto "glupo". Istaknuo je da je Tong financijski uzdržavao svog oca i sestru te da se njegova baka, koja ima rak, nadala da će ga po posljednji puta zagrliti.

Sutkinja Toh odbila je uzeti u obzir većinu olakšavajućih čimbenika, kazavši da bi priznanje krivice "bila najveća manifestacija pokajanja".

Tong, koji se izjasnio da nije kriv po svim točkama optužnice, također je proglašen krivim za terorističke aktivnosti, a suci su u utorak rekli da je njegov motocikl potencijalno smrtonosno oružje te da je namjerno napao policiju.

Glavni fokus suđenja bio je usmjeren na značenje slogana, koji je bio sveprisutan tijekom masovnih prosvjeda u Hong Kongu 2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2023 07:05