NEVIĐENO UNIŠTENJE

KONTROLU NAD GOTOVO ČITAVIM GRADOM PONOVO PREUZELA ISLAMSKA DRŽAVA! Sirijski režim steže obruč oko Alepa ali gubi u Palmiri

 Screenshot

Sirijska vojska u subotu je dodatno stegnula obruč oko pobunjenika u Alepu, ali je pretrpjela poraz u drevnom gradu Palmiri gdje je kontrolu nad gotovo čitavim gradom ponovno preuzela Islamska država.

Suočeni s tragedijom u Alepu, drugom po veličini sirijskom gradu, šefovi diplomacija deset zapadnih i arapskih zemalja koji se protive sirijskom režimu pozvali su u subotu u Parizu da se okončaju patnje civila u Alepu, ali je pritom bio izražen njihov osjećaj nemoći.

U subotu su u Alepu provladine postrojbe iz zraka i topništvom napadale posljednje pobunjeničke četvrti, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR). Bombardiranja su žestoka i iz nekoliko sektora se u zrak uzdižu stupovi dima, prenosi AFP.

Američki državni tajnik John Kerry, koji je nazočio razgovorima u Parizu s oporbom, rekao je da "nesrazmjerno bombardiranje" Alepa predstavlja "ratne zločine" i "zločine protiv čovječnosti".

"Režim bombardiranjem naslijepo krši međunarodno pravo i u puno slučajeva predstavlja zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i to mora prestati", rekao je Kerry nakon što je sukob u Siriji nazvao "najgorom katastrofom nakon Drugog svjetskog rata".

Kerry je pozvao Moskvu da pokaže "milost" kada se dužnosnici sastanu u Ženevi kako bi pokušali postići dogovor o civilima u Alepu.

Režim sada kontrolira 85 posto četvrti koje su pobunjenici držali prije pokretanja ofenzive 15. studenoga, u kojoj je ubijeno 413 civila u istočnom Alepu i oko 80.000 osoba je izbjeglo.

Osnažen pobjedama, Asadov režim igorira međunarodne pozive na primirje, a Rusija kaže da će ofenziva na Alep završiti kada odu svi "banditi" , kako naziva pobunjenike.

Prema podacima UN-a, oko 100.000 civila je opkoljeno u pobunjeničkim četvrtima. Oko 2000 ih je u subotu pobjeglo prema prorežimskim dijelovima, navodi SOHR.

Gotovo čitava Palmira u rukama džihadista

Istovremeno, džihadisti Islamske države ušli su u subotu u Palmiru, drevni grad koji su prije osam mjeseci uspjele iz njihovih ruku osvojiti vladine snage. "Nakon brzog prodora, IS sada kontrolira većinu grada Palmire, osim južnog dijela", rekao je čelnik SOHR-a Rami Abdel Rahman. "Aerodrom koji se nalazi izvan grada okružen je džihadistima".

IS koji je preuzeo kontrolu nad Palmirom u svibnju 2015. a protjeran je u ožujku ove godine, počeo je u četvrtak ofenzivu na taj grad koji pripada svjetskoj baštini.

Džihadisti su, dok su imali kontrolu nad Palmirom, u tom gradu izvršili neviđeno uništenje kulturne baštine.

JOSEPH EID/AFP
(FILES) - A file picture taken on March 14, 2014 shows a Syrian policeman standing on the sanctury of Baal in the ancient oasis city of Palmyra, 215 kilometres northeast of Damascus. Islamic State (IS) group jihadists, who boast of having destroyed ancient sites in Iraq, threatened the ancient jewel of Palmyra, a UNESCO heritage site in the Syrian desert, on May 14, 2015. AFP PHOTO/JOSEPH EID

U svom izvješću iz travnja, stručnjaci UNESCO-a su izvijestili da su važni dijelovi Palmire uništili militanti Islamske države, ali da je nalazište očuvalo "veliki dio svoje cjelovitosti".

Snage sirijske vlade su uz pomoć ruskog zrakoplovstva u ožujku ponovno osvojili Palmiru, jedno od mjesta s UNESCO-va popisa svjetske kulturne baštine, što je bila značajna pobjeda režima predsjednika Bašara al-Asada nad Islamskom državom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 08:20