SLOBODA GOVORA

KONTROVERZNA ODLUKA Francuski sud ukinuo zabranu predstave koja vrijeđa žrtve holokausta

Ministar unutarnjih poslova Manuel Valls, koji vodi nastojanja da se zaustavi nacionalna turneja komičara Dieudonnea M'Bale M'bale, najavio je da će se žaliti na presudu

PARIZ - Francuski sud odbacio je u četvrtak zahtjeve vlasti da se zabrani predstava koju su optužili da vrijeđa uspomenu na žrtve holokausta.

Ministar unutarnjih poslova Manuel Valls, koji vodi nastojanja da se zaustavi nacionalna turneja komičara Dieudonnea M'Bale M'bale, najavio je da će se žaliti na presudu.

Lokalne vlasti u Nantesu nisu dopustile održavanje prve predstave Dieudonneove turneje, slijedeći primjer drugih gradova koji su zabranili njegove predstave zbog rizika po javni red.

Njegov odvjetnik Jacques Vernier je rekao da je sud suspendirao zabranu i presudu opisao kao "totalnu i potpunu pobjedu" njegovog klijenta koji tvrdi da je narušeno njegovo pravo na slobodu govora.

Odluka suda nije samo udarac predsjedniku Francoisu Hollandeu, koji je od regionalnih prefekata tražio da budu "pripravni i nepopustljivi" pri odlučivanju o zabrani predstave, nego i za Vallsa koji je po ispitivanjima javnog mišljenja najpopularniji političar Francuske zahvaljujući nepopustljivosti u obrani zakona i reda.

Kritičari tvrde da je prepoznatljiva komičareva gesta ispruženom rukom obrnuti nacistički pozdrav. Dieudonne, star 46 godina, kaže da je protiv cionizma i establishmenta ali da nije antisemit.

Dieudonne je često bio novčano kažnjavan zbog govora mržnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:18