VELIKI ZNANSTVENIK

KONTROVERZNI PLAN Posmrtni ostaci Nikole Tesle bit će prebačeni u hram svetog Save?

BEOGRAD - Veliki znanstvenik Nikola Tesla umro je 1943. godine u New Yorku. Njegovi posmrtni ostaci su kremirani, urna s pepelom je 14 godina kasnije stigla u Beograd, a sad postoji ideja da se urna prebaci iz Muzeja Nikole Tesle u Hram Svetog Save, donosi Blic .

U Srbiji je u zadnje vrijeme u tijeku spor oko toga treba li Tesline posmrtne ostatke premjestiti u kriptu koja se nalazi u hramu Svetog Save u Beogradu. Postoje mišljenja da Tesla nije bio vjernik te da to stoga ne bi bilo prikladno, dok drugi tvrde da je Tesla bio religiozan.

Vladimir Pištalo, autor knjige 'Tesla, portret među maskama' kaže da nisu u krivu oni koji kažu da je Tesla bio kršćanski vjernik i pravoslavac. Samo je, prema njegovom mišljenju Tesla to bio na vlastiti specifičan način, tako da je u isto vrijeme bio i budist. Zanimljivo je da Tesla kao mladić nikako nije htio učiti za svećenika kao njegov otac, nego se odlučio za poziv znanstvenika.

Tesli je 10. siječnja 1943. u New Yorku održana komemoracija koju je prenosio Radio New York. Gradonačelnik New Yorka Fiorello La Guardia je pročitao oproštajni govor koji je napisao slovenski pisac Luj Adamič, a violinist Zlatko Baloković i zbor 'Slovan' su u Teslinu čast odsvirali pjesmu 'Tamo daleko'. Urna s Teslinim pepelom stigla je u Beograd 1957. godine, gdje je povjerena na trajno čuvanje Muzeju Nikole Tesle, da bi se danas vodila rasprava o tome treba li urnu preseliti u Hram Svetog Save, piše Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:33