DEVASTACIJA MEDINE

KONTROVERZNI PLAN Žele premjestiti ostatke proroka Muhameda i pokopati ih u tajnosti

 Getty Images

MEDINA - Saudijski akademik dr. Ali bin Abdulaziz al-Shabal izradio je dokument u kojem predlaže uništenje groba proroka Muhameda u Medini i premještanje njegovih posmrtnih ostataka na obližnje groblje gdje bi bio pokopan u potpunoj tajnosti. Kontroverzni prijedlog ozbiljno razmatraju starješine Poslanikove džamije u Medini, drugog najsvetijeg mjesta u islamu, odmah iza Meke.

U džamiji se nalazi posljednje počivalište Muhameda, a poznata je po zelenoj kupoli iznad centra džamije, gdje se nalazi grob. Plan dr. al-Shabala poziva na rušenje kupole i uništenje prostorija oko groba, svetih mjesta za Šijite, piše The Independent.

Rušenje i premještanje groba zasigurno bi izazvalo velike potrese i daljnje podjele između dvije grane islama – Šijita i Sunita. U Saudijskoj Arabiji prevladava vahabizam, stroga interpretacija islama selefijske tradicije prema kojoj je zabranjeno obožavanje bilo kakvog objekta ili svete osobe, što se smatra idolopoklonstvom (shirq).

Dr. Irfan al-Alawi, saudijski akademik koji se usprotivio kontrovoreznim planovima, objašnjava u čemu je problem: 'Hodočasnici posjećuju odaje oko prorokovog groba i okreću se prema grobnici kako bi se molili. Žele spriječiti hodočasnike u takvoj molitvi, jer je vahabiti smatraju shirqom. Jedini način da spriječe ljude da posjećuju Muhamedov grob je da iznesu njegove posmrtne ostatke i u tajnosti ga sahrane na groblju'.

Nešto slično već se dogodilo u Meki gdje je proširenje Masdžid al-Harama, najveće džamije na svijetu i najvećeg muslimanskog svetišta, dovelo do uništenja 95 posto starih građevina u tom gradu, od kojih su mnoge bile starije od tisuću godina. Umjesto starog grada, nikli su luksuzni hoteli, apartmani i trgovački centri.

'Poslanikova džamija okružena je buldožerima' upozorava doktor al-Alawi. 'Nakon što očiste sve u okolici džamije, krenut će prema džamiji dok su oči svijeta usmjerene prema Iraku i Siriji. Grob proroka Muhameda štuje većina Sunita koji takvo što nikad ne bi učinili, a jednako je važan i za Šijite.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:08