DUGOOČEKIVANI POKLON

Kontroverzni šef ukrajinskih špijuna gasi euforiju: ‘Ako hoće samo probiti Ruse, neće dugo biti na bojnom polju...‘

Zelenski je zapadne tenkove prvi put zatražio ljetos, a ove američke proizvodnje je najdulje čekao

Kirilo Budanov

 Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia/

Prvi američki tenkovi Abrams stigli su u Ukrajinu, nakon višemjesečnih molbi Kijeva za veću vojnu pomoć. No, kao što je bio slučaj i s njemačkim tenkovima Leopard 2, britanskim Challengerima 2 i bilo kojom drugom zapadnom vojnom opremom dopremljenom u Ukrajinu u posljednjih godinu dana, Abramsi neće biti čarobna formula koja će u kratkom roku promijeniti tijek rata. Ipak, s obzirom na to da je preostalo još otprilike četiri tjedna prije nego što se vremenski uvjeti promijene i blato učini teren nepristupačnim, Ukrajinci će trebati svaku, pa i najmanju pomoć u vraćanju okupiranog teritorija. Od početka ukrajinske protuofenzive u lipnju Ukrajinci su uspjeli vratiti kontrolu nad oko 110 četvornih kilometara okupiranog teritorija, prema procjeni Instituta za proučavanje rata, što je mnogo manje od prvotnih planova Kijeva. Protuofenziva sporo napreduje i Ukrajinci se sada utrkuju s vremenom, nadajući se da će uspjeti prije dolaska zime prekinuti tzv. kopneni most koji povezuje Rusiju s anektiranim poluotokom Krimom.

Predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je potvrdio da se prvi tenkovi Abrams sada nalaze u Ukrajini, bez davanja detalja o njihovu broju i datumu kada bi se mogli naći na fronti. SAD je u siječnju objavio da će Ukrajini poslati 31 tenk M1 Abrams. Ukrajinski je dužnosnik za The Washington Post rekao da je u Ukrajinu dosad stiglo manje od polovice očekivanih tenkova, dok su američki dužnosnici za The New York Times izjavili da su isporučeni tenkovi za dva voda vojske. To znači da se u Ukrajini trenutačno nalazi između osam i deset američkih tenkova. Pošiljka je dio većeg paketa vojne pomoći koji uključuje streljivo i protutenkovsko oružje. Dva neimenovana američka obrambena dužnosnika su također navela da će Ukrajini još tenkova biti poslano u "sljedećim mjesecima". Politico je prije izvijestio da će prvih deset tenkova stići u Ukrajinu sredinom rujna, a preostali 21 trebao bi stići tijekom jeseni.

image

Tenk M1A1 Abrams

U.s.m.c. Via Bestimage/Bestimage/Profimedia/U.s.m.c. Via Bestimage/bestimage/profimedia

Zelenski je zapadne tenkove prvi put zatražio ljetos, a ove američke proizvodnje je najdulje čekao. Nekoliko je razloga za to. Bidenova je administracija tek u siječnju popustila i rekla da će ukrajinskoj vojsci poslati svoje tenkove. Dotad su tvrdili da ne žele poslati svoje tenkove u Ukrajinu jer to smatraju previše provokativnim potezom kojim riskiraju daljnju eskalaciju sukoba. Biden je prvo rekao da će Ukrajini poslati nove tenkove M1A2 Abrams. Međutim, Ministarstvo obrane je u ožujku odlučilo da će, umjesto novih tenkova, Ukrajini ipak poslati preinačene tenkove M1A1 Abrams, koji imaju vrlo slične sposobnosti kao i M1A2, uključujući napredne sustave naoružanja, poput topa kalibra 120 mm i strojnice kalibra.50 (12,7 mm). Noviji model Abramsa ne bi došao u Ukrajinu prije 2024., i to je bio glavni razlog zašto je Bijela kuća odlučila poslati stariju varijantu tenkova. Amerikanci su izračunali da bi starija varijanta tenkova trebala stići u Ukrajinu na jesen, nekoliko mjeseci prije naprednijih tenkova. Ukrajinske trupe također su trebale biti obučene kako koristiti i održavati Abramse te kako ih uključiti u ofenzivne operacije. Za to je bilo potrebno vrijeme. Oko 200 ukrajinskih vojnika provelo je 12 tjedana trenirajući na Abramsima u vojnim bazama na jugoistoku Njemačke.

Ukrajince je frustrirao promišljeni pristup američke administracije jer su smatrali da Washington nepotrebno odugovlači sa slanjem pomoći. Zelenski je u CBS-ovoj emisiji "60 Minutes" nedavno izjavio da zapadno oružje stiže šest mjeseci prekasno.

Ukrajini je preostalo oko mjesec dana prije nego što obilne kiše pretvore suho tlo u blato i otežaju napredovanje američkih tenkova Abrams te borbenih vozila Bradley i Stryker. Američki dužnosnici još uvijek vjeruju da Kijev može napredovati u protuofenzivi koristeći laganija borbena vozila. Više od 30 zemalja obučavalo je 84.000 ukrajinskih vojnika na 40 poligona diljem svijeta, otkrio je nedavno glasnogovornik Pentagona Charlie Dietz. Američka obuka "proizvela" je oko 15 bataljuna koji mogu upravljati Strykerima, Bradleyjima i vozilima motoriziranog pješaštva. Ukrajinske trupe su čak učili kako ukrcati tenkove na vlakove kako bi ih poslali natrag u zemlju te kako se nositi s poplavljenim cestama i rovovima, simulirajući uvjete koje će vidjeti na bojnom polju tijekom zime. Tek treba vidjeti kako će Ukrajinci implementirati nove taktike na terenu, odmičući se od statičnog, sovjetskog stila borbe.

Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, upozorio je da bi tenkovi Abrams mogli biti brzo uništeni ako ih ne prilagode za vrlo specifične, dobro osmišljene operacije. "Ako ih jednostavno pošalju na teren da probiju rusku obranu, neće dugo biti na bojnom polju", rekao je Budanov. Bivši američki vojni časnici za NYT su rekli da bi moglo proći neko vrijeme prije nego što se Abramsi pošalju na bojište jer ukrajinske trupe prvo trebaju odlučiti gdje će i kada vozila biti najučinkovitija. Dotad će se lokacije tenkova vjerojatno držati u tajnosti jer ih ukrajinske snage ne žele izgubiti prije nego što uopće uđu u borbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:10