PO UZORU NA KANADU

Konvoj kamiona i kampera i na Novom Zelandu blokirao ulice oko parlamenta: ‘Prisila ne znači pristanak!‘

Premijerka Jacinda Ardern rekla je da nema namjeru razgovarati sa osobama koje u tome sudjeluju jer većina građana podržava cijepljenje
 Marty Melville/AFP

Konvoj kamiona i kampera blokirao je u utorak ulice oko parlamenta u Wellingtonu u prosvjedu protiv zdravstvenih mjera, po uzoru na višednevnu blokadu kanadske prijestolnice Ottawe.

"Ja sam cijepljen, ali se protivim tome da se ljude prisiljava na to", rekao je jedan prosvjednik za AFP.

Poruke poput "vratite nam slobodu" i "prisila nije pristanak" mogu se vidjeti na vozilima. Prosvjed je miran, a policija je objavila da nema uhićenja ili većih incidenata.

Premijerka Jacinda Ardern rekla je da nema namjeru razgovarati sa osobama koje u tome sudjeluju. Istaknula je da je većina građana Novog Zelanda podržala vladin program cijepljenja.

image
Marty Melville/AFP
image
Marty Melville/AFP
image
Marty Melville/AFP

"Cijepljeno je 96 posto Novozelanđana, što nam omogućuje da danas živimo s manje ograničenja zahvaljujući pruženoj zaštiti", rekla je premijerka za Radio Novi Zeland.

Na Novom Zelandu je cijepljenje protiv covida-19 obvezno za ljude koji rade u sektorima poput zdravstva, policije, obrazovanja i obrane.

Potrebna je potvrda o cijepljenju za ulazak u restorane te sudjelovanje na sportskim događajima ili vjerskim obredima. Nije obvezna za korištenje javnog prijevoza, ulazak u trgovine, škole i pristup zdravstvenim uslugama.

image
Marty Melville/AFP
image
Marty Melville/AFP
image
Marty Melville/AFP

Prosvjed inspiriran blokadom Ottawe

Konvoj kamiona i kampera okupio se u Wellingtonu po uzoru na kanadsku prijestolnicu Ottawu koju već 11 dana paralizira "Konvoj slobode".

Pokret koji je započeo kao otpor obveznom cijepljenju vozača kamiona koji prelaze granicu, pretvorio se u okupljanje protiv zdravstvenih mjera i premijera Justina Trudeaua.

"To mora prestati", rekao je Trudeau u ponedjeljak na izvanrednoj raspravi u parlamentu nakon što je tjedan dana proveo u izolaciji zbog zaraze koronavirusom.

"Ovo je priča o zemlji koja je prošla kroz pandemiju tako što je bila ujedinjena, a par ljudi koji viču i mašu svastikom ne definiraju tko su Kanađani", rekao je kanadski premijer koji nije ostao odgovarati na pitanja zastupnika.

image
Marty Melville/AFP
image
Marty Melville/AFP
image
Marty Melville/AFP

Trudeau je s obitelji premješten na tajnu lokaciju iz sigurnosnih razloga, a konzervativci ga smatraju krivcem za podjelu u zemlji.

"Kada će se premijer prestati skrivati, pojaviti se pred Kanađanima, pokazati malo vodstva i popraviti nered koji je napravio?", pitala je u ponedjeljak u parlamentu privremena čelnica Konzervativne stranke Candice Bergen, koja je i sama podržala prosvjede.

Višednevni prosvjedi u glavnom gradu su uglavnom mirni, ali su se stanovnici centra Ottawe pobunili na zvuk sirena i učestalo trubljenje pa je kanadski sudac donio privremenu zabranu trubljenja u centru glavnog grada, dok je policija zaplijenila tisuće litara goriva kako bi suzbila prosvjede.

Gradonačelnik Jim Watson u ponedjeljak je zatražio da se Ottawi pošalje dodatnih 1800 policajaca, a i šef policije tog grada pozvao je u pomoć. "Moramo zaustaviti ove demonstracije, ali ne možemo to učiniti sami", rekao je Peter Sloly.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 15:03