KAMPOVI DEMONTIRANI

Konvoji wagnerovaca iz Bjelorusije krenuli prema granici s Rusijom, tamo ih čekaju Lukašenkove trupe?

Prema izvorima Centra u Bjelorusiji, bjeloruska vlada nije odobrila povlačenje skupine plaćenika

Wagner (ilustracija)

 Stringer/Afp

Nakon što su iz Wagnera i Kremlja potvrdili da je u padu zrakoplova kod Moskve poginuo Jevgenij Prigožin, Nacionalni centar otpora priopćio je kako konvoji Wagnerovih boraca napuštaju Bjelorusiju i idu prema Rusiji. Izvori u Bjelorusiji kažu su da su neki Wagnerovi bazni logori već demontirani u noći sa srijede na četvrtak, te da su članovi privatne vojne skupine formirali konvoje za napuštanje zemlje.

- Konvoji vjerojatno idu prema granici s Rusijom - rekli su u Centru.

Prema izvorima Centra u Bjelorusiji, bjeloruska vlada nije odobrila povlačenje skupine plaćenika. Bjeloruske specijalne službe navodno pokušavaju presresti konvoje na granici.

BBC je također objavio tu vijest uz napomenu da nema još službene potvrde. Dodaje se da su sve mobilne mreže u blizini kampova pale.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin i njegov istaknuti zapovjednik Dmitrij Utkin bili su među putnicima u zrakoplovu koji se srušio u Rusiji, objavila je ruska vladina agencija za zrakoplovstvo dodavši da nitko od putnika nije preživio.

Ranije je ruska agencija za civilno zrakoplovstvo, Rosaviatsiya, objavila tek da je Prigožin bio na popisu putnika srušenog zrakoplova.

No kasno u srijedu, agencija je dostavila imena svih sedam putnika i tri člana posade za koje se sada zna da su bili u avionu Embraer koji se u srijedu srušio u blizini Moskve.

Ipak, ni Rosaviatsiya ni bilo koji drugi ruski dužnosnik još nisu nedvosmisleno rekli da je Prigožin ubijen. Još uvijek nema službene reakcije ruskih vlasti o nesreći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 07:52