IDUĆI PREMIJER?

Konzervatici se bore za poziciju: Devetero torijevaca u utrci za Johnsonova nasljednika

Oporezivanje bi moglo dominirati utrkom za vodstvo Konzervativne stranke

Odlazak Borisa Johnsona.

 I-images/Zuma Press/Profimedia/I-images/Zuma Press/Profimedia

Devetero konzervativaca za sada je ušlo u utrku za nasljednika Borisa Johnsona na poziciji britanskog premijera, samo nekoliko dana nakon što je Johnson popustio pod pritiskom i odlučio odstupiti.

Oporezivanje bi moglo dominirati utrkom za vodstvo Konzervativne stranke, pošto se Britanija suočava s otrovnom kombinacijom visoke inflacije i neobuzdanog povećanja troškova života uz stagnirajući rast i relativno visoke porezne stope.

Bivši ministri zdravstva Jeremy Hunt i Sajid Javid obećali su smanjiti porez na dobit nakon što su obojica odvojeno objavili kandidaturu za torijevsko vodstvo.

image

Nadhim Zahawi

Daniel Leal/Afp

I dvojica članova vlade, ministar financija Nadhim Zahawi i ministar prometa Grant Shapps otkrili su svoje ambicije za ulazak u utrku.

Hunt i Javid su, u odvojenim intervjuima za Telegraph, rekli da neće samo odustati od planova bivšeg ministra financija o povećanju poreza na dobit s 19 na 25 posto, već da će smanjiti stopu poreza na 15 posto.

image

Grant Shapps

Niklas Halle‘n/Afp

Zahawi, nasljednik Rishija Sunaka, rekao je ranije ovog tjedna da "su sve opcije na stolu" kad je upitan o poreznoj politici.

Hunt bi smanjio stopu poreza na 15 posto u prvom jesenskom proračunu, dok bi Javid odredio "klizni put".

Javid je rekao da će također smanjiti ili promijeniti druge poreze pa i ukinuti nedavno povećanje nacionalnog osiguranja koje je trebalo zajamčiti financiranje zdravstvenih usluga.

Zahawi je obećao smanjiti poreze za pojedince, obitelji i tvrtke, povećati potrošnju za obranu i nastaviti s reformom obrazovanja koju je započeo dok je vodio taj resor.

Hunt, Javid i Zahawi nisu među najpopularnijim članovima Konzervativne stranke prema nedavnim anketama, ali su među najistaknutijima koji su pokrenuli kampanje.

Osim njih, kandidaturu je najavio Shapps, iskusni zastupnik koji je prvi put služio u vladi još 2010., ali se ni on ne smatra favoritom u anketama.

No ministar obrane Ben Wallace, koji uživa najveću popularnost u najnovijim anketama, rekao je da se neće kandidirati nakon razgovora s kolegama i obitelji.

Rani favorit je bivši ministar financija Rishi Sunak, koji je pomogao pokrenuti pobunu u vladi koja je dovela do Johnsonove prisilne ostavke u četvrtak.

image

Rishi Sunak

Leon Neal/Afp

Sunak, tijesno ispred Truss u najnovijoj anketi o popularnosti članova Konzervativne stranke, odmah je privukao potporu dijela zastupnika, ali i gnjev onih odanih Johnsonu.

Sunak i Javid podnijeli su ostavke u utorak navečer i naveli desetke mlađih kolega da slijede njihov primjer, čime su prisilili svog bivšeg šefa da odstupi s pozicije vođe torijevaca 36 sati kasnije.

Johnson, čija je trogodišnja premijerska dužnost obilježena skandalima, izlaskom zemlje iz Europske unije i pandemijom koronavirusa, rekao je da će ostati na dužnosti dok se ne izabere njegov nasljednik.

Članovi Konzervativne stranke trebali bi izabrati svog novog vođu prije godišnjeg skupa konzervativaca početkom listopada - 358 torijevskih zastupnika glasat će u više krugova sve dok se ne izabere dvoje kandidata za završni krug.

Glavna državna odvjetnica i zagovornica Brexita Suella Braverman, relativno nepoznata bivša ministrica za ravnopravnost Kemi Badenoch i torijevski zastupnik iz zadnje klupe Tom Tugendhat također su objavili svoje kandidature. To je učinila u nedjelju i zastupnica Penny Mordaunt.

Očekuje se da će u utrku ući i ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

image

Liz Truss

Justin Tallis/Afp

Šefica britanske diplomacije miljenica je Konzervativne stranke i redovito je bila među najpopularnijim političarima te stranke prema anketama web stranice Conservative Home.

Truss pomno njeguje svoj imidž u javnosti, a prošle je godine fotografirana u tenku, što je podsjetilo na poznatu fotografiju prve britanske premijerke Margaret Thatcher iz 1986. godine.

Truss (46) prvo se protivila brexitu, ali je na referendumu 2016. godine rekla da se predomislila.

Sada je zadužena za odnose s EU-om oko trgovinskih pravila za Sjevernu Irsku nakon brexita i zauzima sve oštriji stav u pregovorima.

Truss je u utorak rekla da Johnson ima njezinu "stopostotnu podršku" i pozvala kolege da ga podrže.

U četvrtak je premijer popustio pod sve većim pritiskom, a ministrica je rekla da je Johnson svojim povlačenjem donio ispravnu odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2022 05:35