Ulf Kristersson

Konzervativac dobio mandat za formiranje nove švedske vlade: ‘Razumno mu je dati priliku‘

Čelnik Umjerene stranke, koja je zapravo konzervativna, sada ima tri dana za razgovore s drugim političkim grupacijama
 Claudio Bresciani/TT News Agency/AFP

Čelnik švedske Umjerene stranke Ulf Kristersson dobio je mandat za pokušaj formiranja nove vlade nakon što je ona Stefana Lofvena izgubila povjerenje u parlamentu, objavio je u utorak predsjednik tog tijela Andreas Norlen.

Norlen je to rekao poslije pojedinačnih konzultacija s predstavnicima parlamentarnih skupina na kojima je razmatrao koja grupacija ima najveću šansu skupiti većinu.

„On je čelnik najveće stranke u skupini stranaka koje su zbacile premijera Stefena Lofvena“, kazao je Norlen o novom mandataru. Stoga, jedino razumno je dati Kristerssonu priliku da vidi može li zamijeniti Lofvena, dodao je predsjednik parlamenta.

Čelnik Umjerene stranke, koja je zapravo konzervativna, sada ima tri dana za razgovore s drugim političkim grupacijama.

Norlenu se treba vratiti u petak. Kristersson smije zatražiti produženje roka, no Norlen je dao do znanja da želi glasanje o novom premijeru što je prije moguće.

Švedski parlament je nepovjerenje Lofvenu, premijeru lijevog centra, izglasao prošli ponedjeljak. Nacionalistički Švedski demokrati tada su iskoristili priliku za glasanje nakon što je bivša komunistička Lijeva stranka prestala podržavati vladu zbog plana o ublažavanju kontrola cijena stanarina i novoizgrađenih stanova.

Krhka Lofvenova koalicija sa Zelenom strankom za većinu je od izbora 2018. ovisila o podršci dviju malih stranaka desnog centra i Lijeve stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:40