BORBA NA ‘OTOKU‘

Konzervativci će nasljednika Borisa Johnsona izabrati početkom rujna, kandidata je za sada 11

Svoju kandidaturu za nasljednicu britanskog premijera u nedjelju je navečer objavila britanska šefica diplomacije Liz Truss

Od Truss, visoke dužnosnice u vladi, očekuje se da će biti vodeći kandidat u utrci u kojoj već sada vlada poprilična gužva

 en Cawthra/ddp USA/Profimedia

Britanska konzervativna stranka objavit će zamjenu za britanskog premijera Borisa Johnsona 5. rujna nakon glasovanja članova stranke prema pravilima koja su stranački dužnosnici dogovorili u ponedjeljak.

Konzervativna stranka priopćila je da će članovi stranke putem pošte birati između dva kandidata koji će biti odabrani ubrzanim postupkom između 11 kandidata, koliko ih je do sada objavilo svoju kandidaturu.

Svoju kandidaturu za nasljednicu premijera Borisa Johnsona je u nedjelju navečer objavila britanska šefica diplomacije Liz Truss. Boris Johnson je prošlog tjedna podnio ostavku, pometen nizom skandala i ostavki najbližih suradnika.

Od Truss, visoke dužnosnice u vladi, očekuje se da će biti vodeći kandidat u utrci u kojoj već sada vlada poprilična gužva. Objavljujući kandidaturu ona je najavila da će od "prvog dana početi rezati poreze" kako bi pomogla u suočavanju s rastom troškova života.

Svojom se kandidaturom pridružila, među ostalima, ministrici trgovine Penny Mordaunt, bivšim ministrima zdravstva Sajidu Javidu i Jeremyju Huntu, bivšem ministru financija Rishiju Sunaku, njegovom nasljedniku Nadhimu Zahawiju te ministru prometa Grantu Shappsu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 09:08