PODRŠKA BREXITOVACA

Konzervativci Therese May izbjegli velik poraz na lokalnim izborima

Theresa May
 Profimedia, TEMP Rex Features

LONDON - Konzervativna stranka britanske premijerke Therese May izbjegla je fijasko na lokalnim izborima u Londonu i pojačala je podršku u regijama koje su podržale Brexit, pokazuju rezultati izbora u petak koji su uništili nade laburista da će postići veliku pobjedu.

Ti su izbori viđeni kao test javne podrške premijerki koja se suočava s mogućom pobunom u parlamentu zbog strategije o izlasku iz Europske unije.

Nakon objave dvije trećine glasova očito je da je May izbjegla veliki poraz koji bi oslabio njezin autoritet nad konzervativnim zastupnicima uoči ključnih ispita za njezin plan o izvlačenju Britanije iz carinske unije nakon što ona napusti europski savez.

"Ovi rezultati su dobri za bilo koju vladajuću stranku koja je na vlasti osam godina", smatra Tony Travers, profesor s London School of Economicsa.

"Oni su olakšanje za May i cjelokupnu konzervativnu stranku jer sugeriraju da su, usprkos unutarnjim sukobima među konzervativcima oko Brexita, problemi među laburistima još gori", dodaje stručnjak.

Laburisti su imali velika očekivanja, no izbori su pokazali ograničenja nedavnog rasta njihove popularnosti pod vodstvom veteranskog socijalista Jeremyja Corbyna.

May je zadržala kontrolu nad okrugom Wandsworth, područjem niskih poreza i uporištem konzervativaca još od premijerke Margaret Thatcher. Taj je okrug bio jedan od ambicioznijih ciljeva laburista na izborima u četvrtak i vodili su žestoku kampanju kako bi ga osvojili.

"Laburisti moraju u budućnosti učiniti puno, puno više nego na ovim lokalnim izborima kako bi bolje uvjerili biračko tijelo", smatra Travers.

Tanka većina

Na izborima se odlučivalo o više od 4400 mjesta i o sastavu više od 150 lokalnih vlasti koje su odgovorne za svakodnevne javne usluge. Ona ne utječu na mjesta u parlamentu gdje May ima tanku većinu zahvaljujući dogovoru s manjom strankom.

Konzervativci su zadržali i Westminster, londonsku političku četvrt simboličke važnosti, čime se pokazalo da je stranka May zabilježila puno manje gubitke u britanskoj prijestolnici nego se očekivalo.

No iako su zadržali većinu, konzervativci su izgubili neka mjesta u Westminsteru i Wandsworthu.

Vladajuće stranke u pravilu gube na lokalnim izborima, a ankete su predviđale lošu noć u Londonu za konzervativce koji vladaju već osam godina. May u isto vrijeme i pregovara o Brexitu protiv kojeg je glasalo 60 posto stanovnika Londona na referendumu 2016. godine.

Rezultati u preostala 32 londonska okruga pokazuju da se predviđanje o jačanju laburista ispunilo, no ne dovoljno snažno da bi zadalo udarac premijerki.

Corbyn je bio meta žestokih kritika zbog stava prema antisemitizmu u svojoj stranci. Kritičari kažu i da je krivo procijenio svoj odgovor na vojnu akciju u Siriji, kao i oko sukoba s Moskvom oko trovanja bivšeg dvostrukog špijuna u južnoj Engleskoj.

Usprkos snažnoj kampanji laburisti nisu uspjeli preuzeti potpunu kontrolu nad Barnetom, okrugom za koji se ranije smatralo da je lako osvojiv. Konzervativci su vratili kontrolu nad tim područjem koje ima veću židovsku populaciju od bilo kojeg mjesta u državi.

Konzervativci su izvan Londona vratili kontrolu nad okruzima u regijama koje su podržale Brexit, poput Peterborougha i Basildona, većinom na štetu protueuropskog UKIP-a.

Ta stranka ima problema s vodstvom i pokušava naći novi smisao nakon što im je uspio glavni politički cilj - izlazak Britanije iz EU-a.

No konzervativci su izgubili kontrolu nad Traffordom, politički poželjnim okrugom u sjevernom gradu Manchesteru, uporištu laburista i važnoj ekonomskoj regiji.

May će i dalje biti pod pritiskom rivalskih frakcija unutar konzervativaca - onih koji ostankom u carinskoj uniji žele zadržati bliske veze s EU-om te onih koji tvrde da samo potpuni razvod od Bruxellesa nije izdaja glasača koji su se odlučili za napuštanje saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 21:07