ČETVRTI MANDAT

Konzervativna stranka nizozemskog premijera Ruttea vodi na parlamentarnim izborima

Mark Rutte trebat će uspostaviti koaliciju s najmanje dvije stranke kako bi dobio većinu od 76 mjesta u parlamentu
Mark Rutte 
 Bart Maat/ANP/AFP

Nizozemski premijer Mark Rutte na putu je da osvoji četvrti mandat nakon što su prve izlazne ankete pokazale da njegova konzervativna stranka vodi na parlamentarnim izborima.

Stranka za slobodu i demokraciju (VVD) aktualnog premijera Ruttea trebala bi dobiti 35 od 150 mjesta u donjem domu parlamenta, čime osvaja mandat za formiranje nove koalicijske vlade.

Proeuropski lijevi centar D-66, odnosno demokrati, sljedeći su po rezultatima s 27 mjesta, pokazuju izlazne ankete.

Prvi rezultati izlaznih anketa ukazali su na to da će Rutte trebati uspostaviti koaliciju s najmanje dvije stranke kako bi dobio većinu od 76 mjesta u parlamentu.

Nizozemska je prva gospodarski jaka zemlja Europske unije koja je održala izbore tijekom pandemije koronavirusa, a glasanje je u svrhu sprječavanja širenja zaraze trajalo tri dana.

Kampanja se vodila uglavnom putem televizijskih debata jer su na snazi policijski sat i zabrana javnog okupljanja tijekom dana.

Odaziv je bio 81 posto u usporedbi s 82 posto prije četiri godine.

Izbore se smatra referendumom o vladinu upravljanju pandemijom covida-19, u kojoj je umrlo više od 15.000 ljudi, a policija se sukobila s prosvjednicima protiv restrikcija.

Rutteovi glavni suparnici kritizirali su sporo napredovanje cijepljenja, ali su se teško uspijevali prikazati drugačijima od vlade jer zapravo podržavaju njezinu politiku.

Ranjive skupine i stariji, kojima je omogućeno glasanje poštom i putem opunomoćene osobe, glasali su prva dva dana izbora, a ostali u srijedu, treći i posljednji dan izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:31