NEMARNI RODITELJI

Konzumacija slatkiša s kanabisom među djecom porasla za čak 1375 posto

Časopis Pedijatrija otkriva da je u razdoblju od 2017. do 2021. godine više od 7040 djece mlađe od šest godina konzumiralo kanabis
 AFP/Profimedia

Slučajna konzumacija slatkiša i grickalica s kanabisom među djecom u SAD-u uvećala se za čak 1375 posto u pet godina. Rezultati istraživanja objavljeni u stručnom časopisu "Pedijatrija" otkrivaju da je u razdoblju od 2017. do 2021. godine više od 7040 djece mlađe od šest godina nenamjerno konzumiralo kanabis.

Od toga, gotovo četvrtina djece završila je u bolnici, a oko osam posto na jedinici intenzivne njege. Slatkiši s marihuanom izgledaju kao obični slatkiši. Najčešće se mogu naći u obliku bombona, keksi, kolača i čokolada. Djeci su privlačni jer se nalaze u šarenim pakiranjima, a na crnom tržištu prodaju se u pakiranjima koje izgledaju gotovo identično kao pravi, primjerice, Haribo ili Skittles bomboni.

Na pojedinim ambalažama nalaze se likovi iz crtića, a upozorenje da proizvod sadrži psihoaktivni sastojak kanabisa THC napisano je malim slovima ili ga uopće nema. U SAD-u je samo u 2020. godini 3054 djece nenamjerno pojelo slatkiše s marihuanom. Gotovo sva djeca – oko 97% – pronašla su jestive proizvode s THC-om kod kuće. Nalazi su se temeljili na slučajevima koji su prijavljeni Nacionalnom sustavu podataka o otrovima, bazi podataka koja prati izvješća o trovanju. "Iskreno, znali smo da se povećava.

Radim u hitnoj službi i u pozivnom centru za žrtve trovanja. Iako sam svojim očima vidjela kako više djece dolazi u bolnicu, kada smo pogledali podatke diljem zemlje, definitivno smo ostali iznenađeni", rekla je za CNN jedna od autorica studije, liječnica Antonia Nemanić, dodajući da je kombinacija legalizacije rekreativne marihuane u više američkih saveznih država i činjenica da su djeca tijekom pandemije više vremena provodila kod kuće, dovela do povećanja broja slučajeva.

Za razliku od odraslih osoba koje se mogu zaustaviti nakon jednog pojedenog slatkiša, djeca često nemaju takvu samokontrolu. Konzumacija prevelike količine kanabisa može dovesti do ozbiljnih problema među malom djecom, uključujući halucinacije, povraćanje, probleme s disanjem i konfuziju. U teškim slučajevima može dovesti i do kome. Ozbiljnost simptoma obično ovisi o težini i dobi djece te o količini konzumiranog kanabisa.

Liječnici koji su sudjelovali u izradi studije pozivaju na donošenje regulacije koja bi odredila način na koji proizvođači mogu reklamirati svoje proizvode, uključujući propise kojima se osigurava da proizvodi ne izgledaju privlačno. Apelira se i na roditelje da drže slatkiše sa psihoaktivnim supstancama u zaključanim ladicama. "Ne postoji razlog zašto odrasli ne bi mogli uživati u ovim proizvodima. Sve što mi želimo je da djeca budu zaštićena", zaključila je Nemanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:38