POPULARNI VITALIJ

Korejac kojem se divi cijela Ukrajina: Gradonačelnika Kima žene obožavaju, ruski napad preživio jer je zaspao na posao

Kim je jedan od nekoliko desetaka gradonačelnika na koje se predsjednik Zelenski oslonio da drže moral na visokom nivou

Uništena zgrada regionalne vlade u Mikolajivu i gradonačelnik Vitalij Kim

 Bulent Kilic/AFP/Twitter

Karizmatični gradonačelnik ukrajinskog Mikolajiva, koji je pomogao organizirati otpor nakon ruske invazije, preživio je napad na zgradu regionalne vlade jer je taj utorak - zaspao na posao, piše Telegraph.

U napadu na Mikolajiv poginulo je sedam ljudi, no Vitalij Kim - glavna meta ruskih snaga - nije bio jedan od njih.

'Tako je rano, a već su se dogodile tako strašne stvari', rekao je u videu koji je snimio mobitelom hodajući prema poslu dok su se iz pozadine čule sirene za zračnu uzbunu.

'Čekali su da ljudi dođu na posao i onda udarili. Ja sam prespavao, no sad sam budan.'

Kasnije je objavio fotografiju upravne zgrade razrušene u napadu.

Kim je jedan od nekoliko desetaka gradonačelnika ukrajinskih gradova na koje se predsjednik Volodimir Zelenski oslonio da održe moral na visokom nivou tijekom nesmiljenih ruskih napada od početka invazije 24. veljače. 41-godišnji Kim je otada zaradio status prave rock zvijezde.

Mikolajiv, obično mirni grad od 475.000 stanovnika, najpoznatiji je po svojoj brodogradnji. Rano je postao meta ruskih snaga jer leži na rijeci Dnjestar i brani cestu koja od Krima vodi prema lučkom gradu Odesi.

Borbe su bile žestoke i poginule su stotine ljudi, uključujući 50 ukrajinskih vojnika koji su pobijeni tijekom noćnog granatiranja njihovih baraka u gradu.

Unatoč mjesec dana borbi, Rusi nisu uspjeli zauzeti Mikolajiv, a gradonačelnik Kim je postao zvijezda zbog svojih video blogova u kojima se ruga osvajačima nazivajući ih 'orcima' i zahvaljujući im na napuštenom oružju.

Kim, inače porijeklom Korejac, također je zaradio pohvale od sve veće ženske sljedbe koja s velikim oduševljenjem prati njegove objave.

Kad je objavio fotografiju u vojnoj odori s nogama na stolu, pokazujući svoje šarene čarape i s puškom naslonjenom na zid, mnoge su obožavateljice ostale bez daha.

'Obožavam ovog čovjeka', napisala je tada jedna korisnica Twittera.

image

Vitalij Kim

Twitter
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 18:11