VOLI BORBE S BIKOVIMA

Korida uživo se vratila na male ekrane: Španjolski premijer ukinuo zabranu emitiranja

Prijenosi uživo bili su skupi i padali su u vrijeme kad djeca gledaju televiziju
 AP

Španjolska državna televizija po prvi put u šest godina uživo je emitirala koridu , tradicionalnu borbu s bikovima, nakon što se konzervativni premijer i ljubitelj koride Mariano Rajoy pobrinuo za ukidanje zabrane njezina emitiranja na TV-u.

Televisión Española (TVE) tako je svojim gledateljima u srijedu navečer omogućila izravan prijenos koride u Valladolidu. Prethodna socijalistička vlada zabranila je prijenose uživo jer su bili skupi i zbog toga što tradicionalni termin emitiranja, u 18 sati, spada u vrijeme kad djeca gledaju televiziju.

Općenito, unatoč tradiciji, korida dobiva sve više protivnika u Španjolskoj pa je u Kataloniji zabranjena ovog siječnja, uz peticiju građana od 180.000 potpisa, a na Kanarskim otocima još 1991.

No svugdje drugdje u Španjolskoj još uvijek je dopuštena i mnogi je, poput Rajoya, smatraju oblikom umjetnosti koji u španjolskoj povijesti ima duboke korijene. Korida je stara barem četiri tisuće godina i vjeruje se da su je popularizirali Rimljani. Tradicionalno se njome najviše bave u Andaluziji.

Stoga se odluka TVE-a o povratku koride na male ekrane tumači kao velika pobjeda obožavatelja ovog krvavog sporta. Televizijska mreža je svoju odluku djelomično opravdala i visokom gledanošću koju očekuje.

Protivnici koride, pak, smatraju da se radi o barbarskoj praksi u kojoj su izgledi višestruko na strani toreadora, a protiv životinje. Osim toga, smatraju da bikovi trpe nepotrebno mučenje i bol i umiru nepotrebno okrutnom smrću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:56