UPORAN COVID

Korona ne posustaje: Finska preporučila nošenje maski dok broj zaraženih raste

Vlada se na taj korak odlučila nakon što je broj novozaraženih dostigao 41, najveći broj od svibnja
Finska premijerka Sanna Marin
 Francisco Seco/AFP

Finska je preporučila nošenje zaštitnih maski u javnosti prvi put u četvrtak dok broj slučajeva novog koronavirusa raste.

Premijerka Sanna Marin rekla je da se maske trebaju nositi u situacijama kada socijalno distanciranje nije moguće, kao što je na primjer u javnom prijevozu.

Vlada se na taj korak odlučila nakon što je broj novozaraženih dostigao 41, najveći broj od svibnja.

Osobe u dobi od 15 i više godina koje se zateknu na mjestima na kojima se stvara gužva trebaju ih nositi. Iznimka su regije u kojima zadnja dva tjedna nisu zabilježeni novi slučajevi.

Zdravstveni dužnosnici izvijestili su u četvtak o 41 novom slučaju covida-19, što je najveći denvni broj od kraja svibnja. Od početka pandemije u Finskoj su zabilježena 7683 slučaja koronavirusa a ukupno 333 osobe su umrle.

Marin je također objasnila nova pravila o karanteni za one koji dolaze iz visokorizičnih zemalja nakon proturječnih izjava ministara o dvotjednoj karanteni ranije ovoga tjedna.

Ona je rekla da vlada nema zakonske osnove da naredi opće karantene, ali da lokalne zdravstvene vlasti i liječnici mogu učiniti obaveznim testiranje na koronavirus i donositi odluke o karanteni za one koji dolaze iz visokorizičnih zemalja.

Vlada je također preporučila vraćanje na rad od kuće gdje god je to moguće u regijama u kojima raste broj zaraženih, što znači u regiji oko prijestolnice Helsinkija i još dvije u ovome trenutku, kazala je Marin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:31