ZARAZA

Korona podijelila BiH: Stručnjaci kažu da u Bosni dominira delta, a u Hercegovini omikron soj

Od početka epidemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini službeno je potvrđeno 321.034 osoba koje su bile zaražene
 Samir JordamovicANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Bosna i Hercegovina u utorak je ponovno oborila rekord s 3.342 novozaražena, što je najveća dnevna bilanca od početka epidemije koronavirusa, čiji omikon soj dominira u Hercegovini, a delta soj u ostatku države.

Od 7.529 testiranih u zadnja 24 sata, prisustvo virusa SARS-CoV-2 potvrđena je kod 3.342 osoba, dok je od posljedica Covid-19 preminulo 39 pacijenta, izvijestile su entitetske zdravstvene službe.

Od početka epidemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini službeno je potvrđeno 321.034 osoba koje su bile zaražene koronavirusom, dok je preminulo njih 13.888.

Epidemiologinja i direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije dr. Andrea Jurić izjavila je u utorak kako rezultati testiranja pokazuju da je na području Hercegovine gotovo u cijelosti riječ o omikron varijanti koronavirusa, dok je u ostatku države još dominira delta soj.

"Hercegovina je trenutačno pod najjačim pritiskom, dok će takva situacija u sjevernijim područjima Bosne i Hercegovine uslijediti tek u predstojećem razdoblju", rekla je dr. Jurić.

Ona očekuje da bi uskoro broj zaraženih trebao biti u opadanju. Ocijenila je da omikron varijanta daje blažu kliničku sliku kod pacijenata, zbog čega su sada na većem udaru domovi zdravlja, dok su bolnice manje opterećene.

Bosna i Hercegovina je druga zemlja u Europi po smrtnosti od koronavirusa, dok se mjere za suzbijanje epidemije rijetko gdje primjenjuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2022 14:54