ROBERT REDFIELD

'KORONA SE ŠIRI TRIPUT BRŽE OD GRIPE' Šef najrespektabilnijeg centra za zarazne bolesti: 'Reći ću vam što je najjače oružje protiv Covida-19'

 
Robert Redfield
 ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), američka federalna agencija za javno zdravstvo, bila je vodeća institucija koja je proteklih desetljeća branila građane SAD-a od zaraznih patogena - 2009. godine bila je zadužena za epidemiju virusa H1N1, dok je 2014. godine vodila suzbijanje krize koju je izazvala ebola.

No, u jeku najveće pandemije u proteklih 100 godina, ta je agencija bila neočekivano odsutna posljednjih tjedana, onih tijekom kojih je SAD po ukupnom broju zaraženih postao svjetski epicentar koronavirusa.

Štoviše, ravnatelj agencije dr. Robert Redfield (inače virolog) nije sudjelovao na tiskovnoj konferenciji Bijele kuće od 9. ožujka 2020. godine, pa ga je američka medijska kuća NPR kontaktirala i s njim prokomentirala razvoj situacije s koronavirusom u SAD-u.

Dr. Redfield navodi da je struka proteklih mjeseci mnogo naučila o novom virusu Sars Cov-2, a jedan od najvrjednijih zaključaka odnosio se na njegovu transmisiju.

„Koronavirus se širi čak tri put brže od obične sezonske gripe“, istaknuo je, dodavši da su asimptomatski prijenosnici virusa jedan od najbitnijih faktora ove pandemije, a da se o njima u ovome trenutku najmanje zna.

Prema posljednjim procjenama, čak 25 posto građana moglo bi pripadati toj kategoriji bez da je uopće svjesno da su nositelji virusa.

Po njemu, zaštitne maske mogu se promatrati iz dvije različite perspektive. Kao nešto što nas štiti od potencijalno zaraznih drugih, ali i kao nešto što druge štiti od potencijalno zaraznih nas. No, upozorava, još uvijek nema dovoljno znanstvenih podataka o konačnom učinku maske.

Najvrjednije oružje u borbi protiv pandemije ostaje društveno distanciranje kojem se, tvrdi, još uvijek ne nazire kraj.

„Po mojoj procjeni društvenu ćemo distancu morati nastaviti održavati i tijekom svibnja, lipnja i srpnja kako bismo ograničili lokalnu transmisiju virusa i time izbjegli novi val zaraze koji nam prijeti krajem jeseni ili početkom zime“, kazao je dr. Redfield.

U ovome trenutku, slušanje savjeta kriznih stožera je najvažniji zadatak.

„Virus ne može tako jednostavno 'skakati' s osobe na osobu. Za transmisiju je potrebna bliskost, pa ako se pravovremeno distanciramo jedni od drugih, njegova će snaga vremenom izblijediti“, objašnjava.

Kada će se početi popuštati represivne mjere dr. Redfield još uvijek ne može predvidjeti, ali smatra da bi svaka država na svijetu trebala zasebno evaluirati krivulju i sukladno njoj prilagoditi strategiju.

„COVID-19 neko će vrijeme ostati s nama. Moramo si priznati da smo desetljećima, kolektivno, sustavno zanemarivali zdravstvo. Narednih je tjedana od presudne važnosti da nadoknadimo tu razliku i da spoznamo ulogu bolnica i zdravstvenih djelatnika“, zaključio je šef CDC-a, dodavši da je apsolutno siguran kako postoji 'svjetlo na kraju tunela' te da ćemo iz ove pandemije za nekoliko mjeseci izaći kao pobjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2022 17:56