GLOBALNA BORBA PROTIV BOLESTI

KORONAVIRUS MIJENJA SVJETOVNE I VJERSKE OBIČAJE Crkve ispraznile 'škropionice', svećenici na oprezu: 'Ne ljubite se u obraz, izbjegavajte rukovanje'

 
 Ilustracija / AFP

Pranje ruku i dezinfenkcija najvažnije su upute svih zdravstvenih vlasti u svijetu u suzbijanju epidemije koronavirusa koji je šireći se počeo mijenjati tradicionalne običaje - i svjetovne i vjerske, o čemu svjedoče naputci katoličkih, pravoslavnih i muslimanskih zajednica.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stavila je redovito pranje ruku i dezinfekciju u središte svih uputa za zaštitu građana od širenja bolesti, a takve upute objavljuju i vlasti mnogih država pogođenih zarazom, među njima i Hrvatska.

Širenje bolesti privremeno briše tradicionalne običaje pa je tako ministar zdravstva Alain Berset u nedjelju savjetovao svojim sunarodnjacima Švicarcima da odustanu od svakodnevnog ljubljenja u obraz, prenosi agencija Reuters.

Kao i u susjednoj Francuskoj, u Švicarskoj je raširen običaj da se pri svakodnevnom pozdravljanju u oba obraza međusobno ljube žene, odnosno muškarci i žene, s malom razlikom što je u Švicarskoj poljubac asimetričan i daju se ukupno tri "puse", a u Francuskoj dvije.

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran još u petak je savjetovao svojim sugrađanima da izbjegavaju rukovanje, no nije ništa rekao o ljubljenju.

Izbjegavanje rukovanja savjetovale su i hrvatske vlasti.

Švicarska je već uvela zabranu događaja koji bi mogli privući 1000 ljudi ili više sve do 15. ožujka, a Francuska je krajem prošloga tjedna zabranila okupljanja u zatvorenim prostorima koja bi mogla privući 5000 ljudi.

Vjerske zajednice

U Francuskoj su biskupije poduzele mjere protiv širenja koronavirusa. Svećenicima u Parizu, Rennesu, Lilleu, Lyonu i Marseilleu savjetovano je da ne daju vjernicima hostije u usta, već da ih polože vjernicima u ruku, piše agencija AFP.

Savjetovano im je nadalje da isprazne "škropionice" kako se zaraza ne bi širila posvećenom vodom koju prstima dodiruju vjernici pri ulasku i izlasku iz crkve.

U naputcima stoji da se vjernici na misi ne bi trebali rukovati kad ih svećenik pozove da daruju mir jedni drugima.

Te se mjere primjenjuju "do novog naloga", navela je biskupija u Marseilleu.

U Francuskoj su mjere protiv širenja koronavirusa poduzete i u džamijama, prenosi AFP.

"Izbjegavajte rukovanje", a kad uzimate abdest služite se jednokratnim maramicama, savjetuje Francusko vijeće za muslimanske vjernike koje je pozvalo imame da poduzmu mjere protiv širenja novog koronavirusa (Covid-19).

A Catholic faithful wearing a mask as a preventive measure against the COVID-19 coronavirus, prays at a church during Ash Wednesday in Manila on February 26, 2020. - Philippine bishops issued guidelines for Ash Wednesday this year asking priests to sprinkle ash on the heads of faithfuls instead of the traditional marking on the forehead, amidst the COVID-19 coronavirus outbreak that has killed more than 2,600 people and infected almost 80,000 others. (Photo by TED ALJIBE / AFP)
AFP

Pravoslavna crkva Rumunjske dopustila je vjernicima koji strahuju od zaraze koronavirusom da više ne ljube ikone te ih pozvala da se služe jednokratnom žlicom za svetu pričest, navodi Afp.

- Vjernici koji strahuju od zaraze mogu privremeno izbjegavati ljubljenje ikona u crkvama - objavila je pravoslavna patrijaršija u priopćenju u četvrtka.

Oboljeli vjernici koji ne mogu doći na misu pozvani su koristiti "blagoslovljenu vodu" koju drže u boci u vlastitim domovima u Bogojavljenja početkom siječnja, navodi se u uputama.

Patrijaršija dodaje da je riječ o "izvanrednim mjerama koje su dopuštene jedino iz razloga prijetnje epidemije".

Vrlo konzervativna Rumunjska pravoslavna crkva ima 16 milijuna vjernika, odnosno 86 posto stanovništva.

Katolici su malobrojni i čine 4,6 posto u toj zemlji te su i oni pozvani da se pri ulasku u crkvu ne prekriže blagoslovljenom vodom i da izbjegavaju rukovanje na misi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:01