OZBILJNA SITUACIJA

KORONAVIRUS NIJE JEDINA PRIJETNJA Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da bi se broj umrlih od malarije u Africi mogao udvostručiti

 AFP

Broj umrlih od malarije u subsaharskoj Africi mogao bi se ove godine udvostručiti na 769.000, jer pandemija novog koronavirusa remeti suzbijanje te bolesti, upozorila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U regiji je više od 25.000 potvrđenih slučajeva zaraze virusom COVID-19, uključujući više od 1200 umrlih, i vlade se fokusiraju na suzbijanje pandemije u suradnji s partnerima kao što je WHO.

Regionalna direktorica WHO-a za Afriku, dr. Matshidiso Moeti, pozvala je sve afričke zemlje da nastave raditi na prevenciji od malarije.

Moeti je upozorila da bi se broj umrlih od malarije u subsaharskoj Africi mogao "udvostručiti u odnosu na 2018. ako se obustavi distribucija mreža za krevete tretiranih insekticidima te ako oslabe mjere upravljanja malarijom".

"To bi bio najveći broj umrlih u regiji od 2000".

Ukazala je na statistike od zaraze ebolom u Africi koje pokazuju da je više ljudi umrlo od drugih bolesti, uključujući malariju, nego od same ebole, jer nisu imali pristup liječenju.

- Nemojmo to ponoviti s virusom COVID-19 - naglasila je.

Godine 2018. u afričkoj je regiji zabilježeno 213 milijuna slučajeva malarije i 360.000 umrlih, što je više od 90 posto od ukupne brojke u svijetu.

WHO upozorava da bi se broj umrlih mogao udvostručiti na 769.000 ako fokusiranje na usporavanje širenja novog koronavirusa dovede do smanjenja pristupa lijekovima protiv malarije za tri četvrtine.

To je najgori mogući scenarij, koji pretpostavlja suspenziju cjelokupne distribucije mreža protiv komaraca tretiranih insekticidom zbog pandemije, objašnjava WHO.

Benin, DR Kongo, Sierra Leone i Čad pokrenuli su programe borbe protiv malarije tijekom pandemije, navodi organizacija, dodajući da bi to trebao biti primjer drugim afričkim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 20:38