VIRUS U SUSJEDSTVU

KORONAVIRUS POTVRĐEN U BOSNI I HERCEGOVINI Zaražen je Banjalučanin koji radi u Italiji, na virus je pozitivno i njegovo dijete, supruga je negativna

 Seung-il Ryu / NurPhoto / AFP

U Bosni i Hercegovini zabilježeni su prvi slučajevi zaraze koronavirusom, potvrdilo je Ministarstvo zdravlja RS, a piše RTS.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je prvi zaraženi u RS čovjek sredovječne dobi, radnik u Italiji.

- On se krajem veljače vratio iz Italije i, shodno preporukama, javio se i upućen je na Klinički centar Republike Srpske. Uzeti su nalazi i pozitivni su na koronavirus - rekao je ministar na konferenciji za medije.

Istakao je da je on izoliran u Univerzitetskom kliničkom centru, da se osjeća se dobro i nema tegoba.

- Možemo očekivati još slučajeva, odradili smo prve kontakte, radi se o obitelji pacijenta. Utvrdili smo da je i dijete pozitivno - rekao je ministar Šeranić dodajući da je test supruge bio negativan.

Sin zaraženog je učenik Osnovne škole "Branko Ćopić", i ta škola neće raditi do daljeg.

Vijest o prvo zaraženom je potvrdio i Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS:

- Pacijent je smješten na našu kliniku. Dobrog je općeg stanja. Imao je blagu temperaturu i osjeća se dobro, pojasnio je Đajić.

Dodao je da nema mjesta panici, te da se problemu pristupa odgovorno.

U Rеpublici Srpskој su trenutno pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm 144 оsоbe kоје su dоputоvаlе iz pоdručја zаhvаćеnih virusоm Covid-19, ali sve do sada nije bilо priјаvljеnih оbоljеlih оd koronavirusa.

Na području Federacije BiH do sada nije registriran nijedan slučaj bolesti izazvan novim koronavirusom, ali je zbog predostrožnosti trenutno na području ovog entiteta 259 osoba pod zdravstvenim, odnosno epidemiološkim nadzorom.

Inače, Vijeće ministara BiH danas će održati izvanrednu sjednicu, drugu po redu u ovom sastavu. Na dnevnom redu su samo dvije teme: koronavirus i migranti.

Podsjetimo, talijanska vlada donijela je odluku o zatvaranju svih škola i sveučilišta u državi do polovine ožujka zbog epidemije koronavirusa i sve većeg broja oboljelih u toj državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:41