COVID-19

KORONAVIRUS SE ŠIRI SVIJETOM Prvi slučajevi zaraze potvrđeni u Mongoliji i Panami

Koronavirus, Covid-19, Ilustracija
 Michaela Dusikova / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Koronavirus širi se svijetom, pa su tako prvi slučajevi zabilježeni i u Mongoliji i Panami.

Mongolija je priopćila u utorak da je za francuskog državljanina koji radi u toj zemlji potvrđeno da je zaražen koronavirusom.

Nacionalna komisija za hitne slučajeve objavila je kako je 57-godišnji muškarac, putovao u Mongoliju iz Francuske i prolazio kroz Moskvu. Vlada je identificirala 42 osobe s kojima se pacijent susreo i još 120 pojedinaca koji su bili u bliskom kontaktu s pacijentom, koji radi za Badrakh Energy u južnoj provinciji Dornogovi i u stabilnom je stanju.

Mongolija je obustavila sva lokalna putovanja u provinciji Dornogovi, priopćila je komisija.

Zaraza se pojavila u Mongoliji usprkos strogim graničnim i putničkim kontrolama koje je Ulaanbaatar nametnuo kako bi spriječio virus koji se prvi put pojavio u Kini i koji je sada zarazio više od 100.000 ljudi širom svijeta.

Mongolija je zatvorila granične prijelaze iz Kine, uvela zabranu putovanja ljudima iz Japana i Južne Koreje i do 11. ožujka, te zatvorila škole do kraja ožujka.

Mongolski predsjednik Battulga Khaltmaa i drugi vladini dužnosnici koncem veljače završili su u 14-dnevnoj karanteni nakon povratka kući iz posjete Kini kao mjera predostrožnosti.

Koronavirus je zabilježen i u Panami i to kod 40-godišnje žene.

Neimenovana žena otputovala je iz Španjolske i po dolasku u Panamu u ponedjeljak zatražila je bolničku skrb zbog vrućice i kašlja, rekla je novinarima ministrica zdravlja Rosario Turner dodajući da vlada želi biti transparentna u vezi s tim slučajem.

Žena, čije državljanstvo nije objavljeno i za koju se vjeruje da ima relativno slabiji stupanj bolesti, u stabilnom je stanju.

"Ona ima ono što bismo mogli opisati kao manji slučaj koronavirusa", rekla je ministrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 02:35